Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe versla je Donald Trump?

Thomas Mulder op 25 februari 2016 - Reageren

Zo ver won Donald Trump drie van de vier voorverkiezingen. Niemand ontkent meer dat hij nu de favoriet is voor de Republikeinse nominatie. Dat zorgt voor stress bij de partijtop. Anti-Trump Republikeinen vechten tegen de klok en gooien alles in de strijd. Zo publiceerde een Super PAC een draaiboek voor het verslaan van Trump. Wat is hun strategie?

 

Memo

Afgelopen week stuurde Katie Packer, adviseur in de 2012 Mitt Romney campagne, een memo naar Republikeinse donors, Super PAC's en campagnes. Onder de titel ‘Het verslaan van Donald Trump en zijn gelegenheid conservatisme’ stippelt zij een strategie uit om de campagne van de vastgoedmagnaat om zeep te helpen.

 

Packer baalt er van dat geen van de campagnes echt geprobeerd heeft om Trump neer te halen. Ze wijst de Republikeinen er op dat ‘slechts’ negen procent van het gespendeerde geld in alle campagnes gericht was op Trump, terwijl dat voor de andere kandidaten hoger ligt. Kortom, in plaats van Trump aan te vallen, richten de overige kandidaten hun peilen juist op elkaar. Dat speelt Trump in de hand, volgens Packer

 

Packer doet vier voorstellen om Trump te verstoten van de eerste plaats.

1)    Alle ballen op Trump. Hij moet op alle fronten worden aangevallen. Van zijn standpunt rondom Obamacare tot zijn zakelijke faillissementen. En van zijn vroegere steun voor de Clinton’s tot zijn eerdere pro-abortus uitspraken.

 

2)    Laat de kiezers zelf oordelen. Het heeft volgens Packer geen zin om Trump weg te zetten als onbetrouwbaar. Kiezers moeten juist een duwtje in de rug krijgen om zelf tot die conclusie te komen.

 

3)    Wacht op Super Tuesday. Volgens partijregels mogen dan in veel staten niet gestemd worden door niet-Republikeinen (bijvoorbeeld onafhankelijke kiezers). Dat werkt in het nadeel van Trump en maakt hem kwetsbaar.

 

4)    Er is meer tijd en geld nodig. Tijd is schaars, dus moeten de campagnes zich als de wiedeweerga richten op het neerhalen van Trump.

 

Packer waarschuwt dat de campagnes geen tijd te verliezen hebben. De tijd zit hen op de hielen en de kans groeit met de dag dat Trump de Republikeinse partij kaapt.

 

Karl Rove

Ook voormalig top adviseur van president George W. Bush, Karl Rove, waarschuwt de Republikeinse partij dat de tijd begint te dringen om Trump van de nominatie af te houden. In de Wall Street Journal schreef hij dat de race om gedelegeerden nog niet gestreden is. Rove, de architect achter de verkiezingscampagnes van Bush, hoopt dat de partij zich schaart achter een anti-Trump kandidaat. Rove voorspelt dat dat zou moeten gebeuren vóór halverwege maart. Als Trump tegen die tijd nog steeds aan kop gaat, zal het uiterst lastig zijn de nominatie van hem af te pakken.

 

Vooralsnog lijkt het niet dat er één breed gedragen anti-Trump kandidaat is in een partij die met de dag verdeelder lijkt te worden. De maand maart zal daarom cruciaal worden voor de Republikeinse partij.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.