Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe media het lachen verging

Coen Nij Bijvank op 7 mei 2016 - Reageren

 

Nadat deze week Ted Cruz en John Kasich uit de race stapten, is het zo goed als onvermijdelijk dat Trump de genomineerde wordt van de Republikeinse partij. En dat terwijl de meeste Amerikanen, de media voorop, hem nauwelijks serieus namen toen hij z’n kandidaatschap aankondigde in juni vorig jaar. Hij werd door FOX keihard aangepakt bij debatten en was doelwit van een oneindige stroom grappen: niet alleen in late night shows, ook veel ‘serieuze’ analisten dreven de spot met Trumps campagne. Inmiddels is het lachen ze wel vergaan, weet ook Stephen Colbert.

 

In het begin van zijn campagne krijgt Trump gelijk veel media-aandacht. Niet omdat ze hem zien als grote kanshebber – juist niet – maar omdat hij met z’n opvallende voorkomen en uitspraken garant staat voor genoeg materiaal om kranten en tv-shows mee te vullen. Na Trumps aankondiging mee te dingen naar de Republikeinse nominatie deed Jon Stewart in de Daily Show geen moeite z’n blijdschap te onderdrukken en noemde het een “gift from heaven.”

 

Analisten twijfelden aanvankelijk of Trumps kandidaatschap weer een marketing-stunt was voor z’n eigen merk en gaven hem weinig kans op de nominatie.

 

Maar de afgelopen tijd drong het bij steeds meer journalisten door dat Trump toch echt de Republikeinse genomineerde gaat worden. Veel van hen voelden zich gedwongen om op hun eerdere uitspraken over Trump terug te komen, en beseften dat ze niet goed hadden geluisterd naar de Amerikaanse bevolking, waarvan een groot deel zich achtergesteld voelt en zich graag achter een man als Trump schaart.

 

Veel van die journalisten zien in Trump ook een bedreiging, en vragen zich af in hoeverre ze zelf – met al die aandacht voor het fenomeen Trump - hebben bijgedragen aan zijn succes. En door Trump niet gelijk serieus te nemen, hebben bijgedragen aan het anti-media en anti-status quo gevoel onder de bevolking.

 

Als al die zelfreflecties in de media één ding laten zien, is het dat Trump absoluut niet meer wordt beschouwd als slechts een lollige gimmick.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.