Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe is het nu met...Rubio, Kasich en Cruz

Suzanne Leppen op 15 juli 2016 - Reageren

De week voor de Republikeinse Conventie blikken we terug op de vele kandidaten die de voorverkiezingen vroegtijdig moesten verlaten. Vandaag aandacht voor de laatste drie afvallers: Marco Rubio, John Kasich en Ted Cruz. Allen wisten tenminste één staat te winnen, maar moesten uiteindelijk toch ook de handdoek in de ring gooien. Waar ging het mis en waar staan ze nu?

 

Marco Rubio

De inmiddels 45-jaar oude senator uit Florida leek op papier een perfecte kandidaat. Hij is jong, conservatief, zoon van Cubaanse immigranten en hij heeft veel vrienden in de Republikeinse partij door ervaring in zowel het Huis van Afgevaardigde als de Senaat.

 

Met een verassende derde plek in de eerste voorverkiezingen in Iowa kreeg Rubio veel positieve aandacht. De toon in de media veranderde echter al snel na een slecht optreden in het debat in New Hampshire die leidde tot teleurstellende vijfde plaats in de voorverkiezingen in deze staat.

 

Deze klap kwam Rubio eigenlijk nooit meer te boven. Hij was vaak het onderwerp van aanvallen en grappen van Trump. Deze negeren was geen optie, maar de tegenaanvallen, onder andere over de fysieke kenmerken van zijn rivaal, vielen vaak ook niet goed en Rubio gaf later aan hier spijt van te hebben.

 

Rubio wist uiteindelijk nog drie voorverkiezingen te winnen, maar besloot op 15 maart zijn campagne op te schorten na een fikse nederlaag tegen Trump in zijn thuisstaat Florida.

 

Rubio steunde vervolgens eerst Cruz, maar schaarde zich eind mei toch achter Trump en gaf aan dat hij op de Republikeinse Conventie voor hem zou willen spreken. Later veroordeelde hij Trump echter weer om diens uitspraken over de rechter van Mexicaanse afkomst en inmiddels heeft Rubio ook bekend gemaakt niet naar de Conventie te komen.

 

En zijn steun was niet het enige waar hij over twijfelde. Na het einde van zijn campagne hield Rubio lange tijd vol dat hij niet voor herverkiezing in de Senaat zou strijden, maar op 22 juni kondigde hij aan dat hij van gedachte was veranderd en zich toch verkiesbaar zou stellen. Dat we hem later ook nog wel eens terug zullen zien in presidentiële voorverkiezingen lijkt niet onwaarschijnlijk.

 

John Kasich

De andere establishmentkandidaat van de top vier kende veel minder controverses, maar dat was misschien ook wel het probleem van de gouverneur van Ohio. Kasich verliet de race een dag na Ted Cruz en was hiermee de laatste kandidaat die opgaf, maar dichtbij de eindoverwinning kwam hij nooit.

 

Tussen alle controversiële uitspraken en persoonlijke aanvallen presenteerde de rustige Kasich zichzelf als de verstandige keuze. Hiermee behaalde hij een knappe tweede plaats in New Hampshire en wist hij zijn thuisstaat te winnen, maar hij kreeg nooit dezelfde hoeveelheid aandacht als zijn rivalen en zijn boodschap sprak niet genoeg kiezers aan.

 

Het positieve resultaat van zijn campagne is dat Amerikanen een positief beeld hebben gehouden van Kasich en volgens een recente peiling zou hij in swing states nog steeds beter scoren tegen Clinton dan Trump.

 

Kasich blijft een van de belangrijkste gezichten van de anti-Trump factie van de Republikeinse Partij en ondanks dat de Conventie in zijn staat wordt gehouden zal Kasich zeer waarschijnlijk niet van de partij zijn in de grote arena. Ook heeft hij nog steeds geen steun uitgesproken voor Trump en zegt hij geen moeite te zullen doen om Trump aan een overwinning in Ohio te helpen. Kasich gaat wel actief campagne voeren voor verschillende Republikeinen in het Congres.

 

Kasich zal in ieder geval tot 2018 nog gouverneur van Ohio blijven. Het is zeker niet uit te sluiten dat hij zich in 2020 of 2024 opnieuw in de race om het presidentschap zal mengen.

 

Ted Cruz

De conservatieve senator uit Texas was net als Trump een outsider en niet populair bij het establishment. Toch wist ook hij veel kiezers voor zich te winnen en met 559 gedelegeerden en tien gewonnen staten is hij de duidelijke nummer twee van de Republikeinse voorverkiezingen.

 

Cruz won de eerste voorverkiezingen in Iowa en bleef lange tijd in de buurt van Trump, maar na teleurstellende resultaten in april en verlies in de voorverkiezingen van Indiana—die juist voor een wederopstanding hadden moeten zorgen—beëindigde Cruz zijn campagne op 4 mei.

 

Sindsdien heeft Cruz weinig officiële uitspraken gedaan en zijn positie ten opzichte van Trump is nog onduidelijk. Hij heeft geen steun voor Trump uitgesproken en hij deed niks tegen pogingen van zijn supporters om Trumps kandidaatschap alsnog te voorkomen. Aan de andere kant moedigde hij de rebellie ook niet aan, zal hij op de Conventie spreken en suggereren zowel Cruz als Trump’s kamp dat er goed wordt samengewerkt.

 

Velen verwachten dat Cruz zich tijdens de Conventie wil presenteren als leider van de conservatieve beweging en ze achten de kans groot dat hij over vier of acht jaar opnieuw een gooi zal doen naar het presidentschap. Voorlopig is Cruz, in tegenstelling tot Rubio, in ieder geval nog twee jaar verzekerd van zijn plaats in de Senaat.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.