Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe is het nu met... Paul, Santorum en Fiorina

Jasper Maassen op 13 juli 2016 - Reageren

De weg naar de Republikeinse nominatie was lang. Voor de meesten te lang. Enkele dagen voor de Republikeinse conventie blikken we terug op de Republikeinse kandidaten die we onderweg zijn kwijt geraakt. Waarom waren ze onsuccesvol en wat hebben ze daarna gedaan? Vandaag aandacht voor Rand Paul, Rick Santorum en Carly Fiorina.

 

Rand Paul

De “zoon van” was de hoop van libertarisch Amerika, zoals zijn vader dat in voorgaande verkiezingen was. Zoals we voor de voorverkiezingen van Iowa al schreven, was de campagne van Paul niet meer dan warmdraaien voor eventuele campagnes in de toekomst. Helaas voor hem was er in het verkiezingsgeweld van Trump, Cruz en consorten voor warmdraaien weinig ruimte. Paul kwam niet verder dan vijf procent van de stemmen in Iowa, waarna hij zijn campagne staakte. Hij haalde een week later nog één procent van de stemmen in New Hampshire.

 

Paul heeft zich, na enkele maanden rust, in de race gemengd voor de senaatszetel van zijn staat Kentucky, de zetel die hij zelf op dit moment bezet. De verwachting is dat hij deze zetel zal behouden.

 

Opvallend was nog dat Paul uiteindelijk zijn steun uitsprak voor Donald Trump. De laatste past niet bepaald in het ideale plaatje van het libertarische gedachtegoed, waardoor Pauls steun voor gefronsde wenkbrauwen zorgde. Zelf zei hij hierover dat hij altijd had gezegd dat hij de uiteindelijke kandidaat van de Republikeinen zou steunen.

 

Rick Santorum

Was hij in 2008 nog een tijdlang de topfavoriet voor de nominatie, dit jaar wist de zeer conservatieve Santorum geen potten te breken. Vier jaar eerder gebruikte hij zijn conservatisme om de evangelicals aan te spreken. Dit jaar was er op dat vlak een hoop concurrentie, met name in de vorm van Ted Cruz. Het zorgde ervoor dat Santorum de drempel van één procent in Iowa niet wist te halen, waarna hij zijn kandidatuur stopzette. Opvallend genoeg sprak hij zijn steun uit voor Rubio, en niet voor Cruz. Daarna is het opvallend stil geweest rond de voormalig senator van Pennsylvania.

 

Carly Fiorina

Hoe anders was dat bij de enige vrouwelijke kandidaat bij de Republikeinen. Carly Fiorina, de voormalig topvrouw van HP, werd een tijdlang als een serieuze outsider: vrouw, ervaring in zaken, enigszins in het politieke midden – ze had alles om de Republikeinse Hillary Clinton te worden. Ze miste één ding: politieke ervaring. Haar eerste debat zorgde echter voor goede peilingen, waarna ze bij de topkandidaten mee mocht doen. Dit vergrootte haar naamsbekendheid, maar zorgde niet voor goede resultaten in Iowa en New Hampshire. Ze trok zich na deze voorverkiezingen terug.

 

In maart sprak Fiorina haar steun uit voor Ted Cruz, en daar zou het niet bij blijven. Cruz, als enige serieuze tegenkandidaat van Donald Trump overgebleven, zag dat zijn route naar de nominatie steeds onbegaanbaarder zou worden. In een poging zijn resultaten te verbeteren kwam Cruz met Fiorina als vicepresidentskandidaat. Zij zou tegenwicht moeten bieden aan Trumps surrogates, Ben Carson en Chris Christie.

 

Het resultaat was niet zoals gewenst. Cruz verloor de eerstvolgende voorverkiezingen, in Indiana, en trok zich terug. De vicepresidentskandidatuur van Carly Fiorina duurde precies een week.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.