Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe is het nu met... Christie, Bush en Carson

Thomas de Man op 14 juli 2016 - Reageren

De weg naar de Republikeinse nominatie was lang. Voor de meesten te lang. Enkele dagen voor de Republikeinse conventie blikken we terug op de Republikeinse kandidaten die we onderweg zijn kwijt geraakt. Waarom waren ze onsuccesvol en wat hebben ze daarna gedaan? Vandaag aandacht voor Chris Christie, Jeb Bush en Ben Carson 

 
Chris Christie 
De gouverneur van de staat New Jersey werd van te voren beschouwd als één van de smaakmakers in de Republikeinse Partij. In 2012 besloot hij niet mee te doen aan de voorverkiezingen, maar bleek hij wel op de shortlist van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney te staan als vicepresident. Hij moest het toen afleggen tegen Paul Ryan. 

 

In 2015 maakte Christie bekend wél mee te doen aan de presidentsverkiezingen van 2016 met als campagneslogan: Telling it like it is. Pijnlijk genoeg voor Christie bleef een groot verkeersschandaal hem achtervolgen tijdens de campagne. De bekende gouverneur had zijn zinnen gezet op de voorverkiezingen in New Hampshire. Hij had er in totaal 70 dagen doorgebracht op campagne in town hall meetings en andere gelegenheden. Het mocht niet baten voor de Republikein. Na een harde aanval op Marco Rubio tijdens een groot Republikeins debat op 6 februari, stortte de steun voor Christie in. Hij kwam uit op een tiende plek in Iowa en als nummer zes bij de primaries in New Hampshire. Op 10 februari maakte Christie bekend zijn campagne te beëindigen. Twee weken later sprak hij zijn steun uit voor Donald Trump. 

 

Die steun staat nog steeds. Chris Christie is inmiddels uitgegroeid tot invloedrijk adviseur in het team van Trump. Christie was één van de eerste Republikeinen van belang die zich bij de campagne van Trump schaarde. Veel machtige Republikeinen willen geen volledige steun geven aan de Republikeinse presidentskandidaat.

  

Donald Trump heeft al aangegeven Christie een sleutelpositie in zijn regering te geven en wie weet zelfs het vicepresidentschap.

 

Jeb Bush 
De tweede zoon van oud-president George H. W. Bush zou de nominatie van de Republikeinen makkelijk binnen slepen werd van te voren geroepen. Maar de jongere broer van George W. Bush kon niet goed overweg met zijn favorietenrol. Eerder schreven we al over de ondergang van zijn mega-campagne waarbij meer dan 150 miljoen dollar gespendeerd is.

 

Bush werd verrast door de wervelwind die deze campagne bleek te zijn. Hij wist zich met name slecht te positioneren tegenover Donald Trump. Daarnaast waren zijn standpunten waren vaak onduidelijk en kwamen moeilijk van de grond. Kiezers zagen hem problemen uit de weg gaan in plaats van ze aan te grijpen. Na teleurstellende uitslagen in de primaries legde een verslagen Bush eind februari de campagne stil en sprak later zijn steun uit voor Ted Cruz. 

 

Recentelijk sprak Bush met MSCNBC en vertelde dat zowel Clinton als Trump niet op zijn stem hoeven te rekenen. Verder voorspelde hij dat stemmers van Trump wel eens bedrogen uit zouden komen mocht de man in het Witte Huis terecht komen. 

 

Ben Carson 
Voormalig neurochirurg Ben Carson deed het lange tijd goed in de peilingen. Carson sprak aan bij de het conservatieve deel van de Republikeinse Partij met zijn strenggelovige achtergrond en daarbij aansluitende standpunten. Carson stopte na Super Tuesday zijn campagne. Vervolgens betuigde de kandidaat steun aan Donald Trump.

 

Inmiddels is Carson net als Chris Christie een adviseur in het team Trump. Het lijkt erop dat de oud-neurochirurg zich voornamelijk bezighoudt met de religieuze kant van die campagne. Volgens Carson is Donald Trump aan het bidden geslagen en heeft hij daardoor meer oog voor anderen.

De verwachting is dat Carson volgende week zal spreken op de Republikeinse conventie.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.