Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe gaat Clinton Trump bestrijden?

Mike Veldt op 19 mei 2016 - Reageren

Waar Donald Trump is, is heisa. Hij is zeer impopulair bij minderheden. Zijn belastingplannen zijn funest voor de Latino’s en hij kent bijna geen steun binnen zijn eigen partij. Genoeg punten om Trump op aan te vallen zou je zeggen.  Toch is het Clintonkamp gespannen. Zij moet namelijk doen wat zestien Republikeinen niet is gelukt: het vinden van de juiste strategie om een kandidaat te stoppen die van rel naar rel gaat, zonder daar veel schade aan over te houden.

 

Het is duidelijk dat Clintons campagne op dit moment nog zoekende is naar een werkende tactiek. “Op dit moment doen ze een beetje van alles om te kijken wat werkt,’’ aldus Dan Pfeiffer, de voormalige adviseur van Obama. Er staat nu nog weinig op het spel omdat de campagne nog geld achter de aanvallen moet zetten. Maar volgens Pfeiffer is het belangrijkste al gaande: het gedisciplineerd blijven aanvallen van Trump.

 

Trump lijkt zich vast te houden aan de tactiek die hem in het verleden ook geholpen heeft: bijnamen voor tegenstanders verzinnen.   Zo noemde hij Jeb Bush bijvoorbeeld “low energy Jeb,’’ om hiermee aan te geven dat Bush helemaal niet zo geschikt was voor het presidentschap.  Voor Clinton heeft hij de bijnaam “Crooked Hillary’’ verzonnen. Hiermee speelt hij in op een van de grootste problemen van Clinton: het vertrouwen van de kiezers.

 

Clinton en haar bondgenoten vechten daarom terug. Neera Tanden, een voormalige beleidsadviseur van Clinton, zei dat de plannen van Trump rampzalig zijn voor vrouwen.  De minister van werkgelegenheid Tom Perez gaf aan dat de plannen van Trump slecht uitpakken voor Latino’s. Clinton zelf reageerde in New jersey op een vraag uit het publiek over Trumps belastingteruggave: “je moet jezelf afvragen waarom hij zijn belastingen niet vrij wil geven. Wij gaan het uitzoeken.’’

 

Het is echter moeilijk iemand aan te vallen die na een simpel Twitter bericht de hele dag het nieuws domineert. Daarom is het van belang dat Trump af en toe op Clinton reageert. Als dat gebeurt, kan hij de aandacht niet op zichzelf richten. Pfeiffer vindt dat Clinton een team moet samenstellen om Trump te laten reageren op haar, in plaats van andersom.

 

Volgens anti-Trump activist Tim Miller, heeft Hillary het soort verkiezing in haar voordeel. Daarmee bedoelt hij dat dit een algemene verkiezing is en geen republikeinse voorverkiezing. Hierdoor kan zij Trump aanvallen op zaken waarin het electoraat het met haar eens is. “Als ik Hillary was, zou ik Trump compleet onacceptabel maken tegenover hoogopgeleide vrouwen, minderheden, afro-Amerikanen en jongeren, en nooit meer van die strategie afwijken. Dat is haar grote voordeel in deze race.”

 

Daarbij komt dat Clinton een grote ‘Super Pac’ ter beschikking heeft die deze week begint met het uitzenden van spotjes om Trump schade aan te brengen. De spotjes worden in vier zogenaamde swing states uitgezonden. De strijd om het presidentschap lijkt er dus een te worden van smerige spelletjes over en weer.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.