Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe besteedt Trump zijn geld?

Feike Kuipers op 10 oktober 2016 - Reageren

Er waren lang twijfels over de kwaliteiten van Trump als het gaat om het ophalen van geld. Nu hij de broodnodige tientallen miljoenen per maand ophaalt zijn er juist weer twijfels over hoe Trump al dat geld uitgeeft. Komt het wel allemaal goed terecht?

 

Tijdens de voorverkiezingen gebruikte Trump vooral zijn eigen geld en viel hij de andere kandidaten er op aan dat ze geld aannamen van grote bedrijven en dus schatplichtig zouden zijn. Al snel na het winnen van de kandidatuur van de Republikeinse Partij veranderde hij echter van toon: natuurlijk zou ook hij geld van iedereen accepteren. De cijfers van Trump bleven echter ver achter bij die van Clinton. Tot, zoals we eerder schreven, hij in september eindelijk een goede stap maakte om zijn achterstand goed te maken..

 

Er zijn talloze verhalen over hoe er door politieke campagnes wordt omgesprongen met geld. Berucht zijn de verhalen over hoe de broer van George Wallace tijdens zijn spectaculaire campagne van 1968 het geld beheerde. Om de zo veel dagen kwam deze met een paar foute vrienden laat op de avond op het campagnehoofdkantoor, om dan te wachten tot iedereen weg was. De volgende dag was de kluis helemaal leeg. Nu gaat Trump zeker iets beter met zijn geld om, maar of dit allemaal zo goed wordt besteed is nog maar de vraag.

 

Kosten

Dat een landelijke campagne voeren duur is weet iedereen. Maar Trump besteedt zijn geld niet zoals je zou verwachten. Zo heeft hij maar 82 betaalde stafleden op zijn loonlijst staan, terwijl de campagne van Clinton er meer dan 700 heeft. Met nog minder dan een maand te gaan is de professionele organisatie van Trump dus nog steeds heel klein. Ook besteedt Trump bijna niets aan TV reclames. Terwijl Clinton in alle belangrijke staten zendtijd opkoopt, geeft Trump zijn geld liever uit aan het huren van evenementenhallen. Deze zijn nodig voor zijn grote bijeenkomsten, maar het is twijfelachtig of hiermee zo veel nieuwe kiezers worden bereikt. De mensen die naar zijn bijeenkomsten komen zijn vaak fanatieke supporters die toch al op hem gaan stemmen. Hetzelfde geldt voor al het campagnemateriaal dat Trump opkoopt en weer verkoopt. De spullen zijn nodig, maar zullen zwevende stemmers niet doen besluiten om op Trump te stemmen. Trump lijkt zijn geld meer te besteden aan zijn vaste supporters dan aan het overhalen van de zwevende kiezer.

 

Nepotisme

Trump spendeert ook een buitenproportioneel percentage van zijn geld aan het inzamelen van meer geld. Mensen doneren immers niet vanzelf en moeten worden overgehaald. Het kost Trump ongeveer 25 cent om een dollar op te halen. Een kwart van de donaties blijft dus hangen aan de strijkstok van de bedrijven die het geld ophalen. Het overgrote deel van dit geld wordt ook nog eens verdient door het bedrijf Giles-Parscale, dat nauw verbonden is met Trumps eigen bedrijven. De aantijgingen van nepotisme zijn hier dus niet uit de lucht gegrepen.

 

Trump spendeert ook opmerkelijk veel geld aan zichzelf. Nu moet er gezegd worden dat Trump veel persoonlijk geld in de campagne heeft gestoken, maar toch blijft het vreemd als een campagne vliegtuigen en kantoorruimte huurt van de kandidaat zelf en hier een prijs voor betaalt die hoger is dan wat gangbaar is op de markt.

 

Ook verdient een aantal leden van zijn campagne wel erg dik aan het geld dat wordt uitgegeven. Zo heeft Trumps nieuwe campagne manager Kllyanne Conway tot nu toe bijna twee miljoen verdiend tijdens de campagne. Trumps campagneteam huurt haar bedrijf in om peilingen uit te voeren en betaalt daar ook flink voor. Langzaamaan begint er binnen de Republikeinse Partij twijfel te ontstaan omtrent de bedoeling van de campagne. Gaat het nou om het verkiezen van een Republikeinse president of gaat het om de bekendheid en verrijking van Trump en zijn vertrouwelingen?

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.