Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe Trump de Republikeinen verenigt

Feike Kuipers op 1 juni 2016 - Reageren

De weerstand tegen Trump als kandidaat is nog steeds groot in de Republikeinse Partij, maar Trump doet er alles aan om iedereen achter zich te krijgen. En zoals we onderhand wel gewend zijn van Trump gebeurt dit niet altijd vriendelijk.

 

Om in november te kunnen winnen zal Trump de steun van het gehele Republikeinse establishment nodig hebben. Republikeinen die openlijk aan zijn kwaliteiten en verkiesbaarheid twijfelen worden dan ook niet geapprecieerd door Trump. Om er voor te zorgen dat iedereen aan boord is probeert Trump de tegenstanders in de partij over te halen om hem te steunen. En als dit niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.

 

New Mexico

Op een rally van Trump in New Mexico gebeurde er wat onverwachts en ongebruikelijks. Trump bekritiseerde in harde woorden het beleid van de gouverneur van New Mexico. De economie van New Mexico zou ondermaats presteren door het slechte beleid van de gouverneur. De werkloosheid was te hoog en te veel mensen hebben voedselbonnen nodig om rond te komen. “De gouverneur van New Mexico moet in actie komen. Ze moet beter haar best doen” zei Trump “Misschien probeer ik wel gouverneur van New Mexico te worden. Ik zal de staat in een mum van tijd uit de problemen helpen”. Ook beschuldigde Trump de gouverneur ervan dat ze onvoldoende had gedaan om vluchtelingen uit Syria te weren. Trump stelde dat hij zelf geen enkele vluchteling had toegelaten, ongeacht wat Obama zou proberen.

 

Dat Trump mensen aanvalt is niet ongebruikelijk. Maar het vreemde is dat de gouverneur van New Mexico een Republikein is. Susana Martinez werd in 2010 verkozen tot gouverneur, de eerste vrouwelijke gouverneur van latino afkomst in Amerikaanse geschiedenis. Ze is het hoofd van de Republikeinse organisatie van gouverneurs en wordt gezien als een rijzende ster binnen de Republikeinse Partij. Als latino en vrouw spreekt ze stemmers aan waar de Republikeinse Partij om zit te springen. Toch haalt Trump haar door het slijk.

 

Steund aan Rubio

De reden voor Trump zijn gedrag is simpel: Martinez steunde tijdens de voorverkiezingen Rubio en heeft zich meerdere malen kritisch uitgelaten over Trump. Martinez heeft zich ook nog steeds niet openlijk achter Trump geschaard en was tijdens zijn rally in New Mexico dan ook niet aanwezig. Naar eigen zeggen had ze het te druk met het besturen van de staat. Dit nam Trump haar niet in dank af en dus ging hij in de aanval. Iedereen die hem niet steunt is de vijand en wordt aangepakt.

 

Dit is niet de eerste keer dat Trump partijeenheid hardhandig probeert af te dwingen. Eerder onderging speaker Paul Ryan hetzelfde lot. Na openlijke kritiek op Trump en een weigering om hem te steunen werd hij hard aangepakt door Trump.

 

Meedoen of wegwezen

Volgens senator Jefferson Beauregard Sessions III uit Alabama, een van de eerste Trump-supporters in het establishment, hebben zijn collega’s niet in de gaten wat er aan het gebeuren is. Trump is meer dan een kandidaat, hij is een beweging die gesteund wordt miljoenen Amerikanen, en het is meedoen of wegwezen. Of je steunt Trump of de beweging zal over je heen walsen. De waarden en ideeën van het Republikeinse establishment zijn niet meer in overeenstemming met wat de Republikeinse stemmer wil. Trump heeft dat aangevoeld en vertegenwoordigt deze mensen nu. Het is volgens Beauregard totaal onzinnig dat een Ryan beweert dat niet Trump, maar de Republikeinen in het Huis de Republikeinse Partij vertegenwoordigen. De opmars van Trump toont duidelijk aan dat de Republikeinen in Washington D.C. het contact met de Republikeinse stemmer zijn verloren, aldus Beauregard. Het is dus de hoogste tijd dat ze gaan luisteren naar wat de stemmer wil, en wie dit weigert is een vijand van de nieuwe Republikeinse Partij en zal eruit worden gewerkt. Meedoen of stikken, meer keus lijkt er niet te zijn onder Trump.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.