Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe Pennsylvania Trump de nominatie kan kosten

Coen Nij Bijvank op 21 april 2016 - Reageren

Over vijf dagen zijn er voorverkiezingen in de staat Pennsylvania. Vooral bij de Republikeinen wordt het interessant. In de laatste peilingen staat Donald Trump ruim voor op Ted Cruz en John Kasich, maar door het opmerkelijke en ingewikkelde kiesstelsel van Pennsylvania zou Trump er wel eens de minste gedelegeerden vandoor kunnen gaan. En dat kan hem nét de uiteindelijke nominatie kosten.

 

Vooral bij de Republikeinen verschillen de regels van de voorverkiezingen sterk per staat. In veel staten krijgt de kandidaat met de meeste stemmen álle gedelegeerden, in sommige worden de gedelegeerden proportioneel verdeeld. In een aantal andere staten gaat de verdeling van de gedelegeerden ook naar verhouding van het percentage stemmen, maar krijgt de kandidaat met de meeste stemmen nog een extra gedelegeerden-bonus.

 

En dan zijn er nog de ongebonden gedelegeerden, oftewel de super delegates. Die mogen zelf bepalen op welke kandidaat ze stemmen bij de conventie en zijn dus niet gebonden aan het stemgedrag van de kiezers in hun staat.

 

Iets minder super in Pennsylvania

In Pennsylvania spelen die super-gedelegeerden een zeer grote rol. Maar liefst 54 van de 71 gedelegeerden die de staat mag afvaardigen naar de partijconventie, zijn ongebonden. Maar die 54 super-gedelegeerden zijn niet zo super als in veel andere staten. In de meeste staten zijn de super-gedelegeerden partijprominenten van wie bij voorbaat al duidelijk is wie het zijn. In Pennsylvania gaat het anders: daar worden in elk kiesdistrict drie ongebonden gedelegeerden gekozen door het volk.

 

Om dat te bewerkstelligen bestaan de voorverkiezingen in Pennsylvania uit twee delen. Eerst stemmen kiezers op hun favoriete kandidaat; Trump, Cruz of Kasich. De kandidaat met de meeste stemmen, krijgt alle 17 ‘normale’ gedelegeerden achter z’n naam.

 

Vervolgens kiezen de kiezers uit een lijst met gedelegeerden uit hun kiesdistrict wie er naar de nationale conventie mag – zonder dat er een naam van een presidentskandidaat achter die van de gedelegeerden staat. Kiezers kunnen dus niet op het stembiljet zien op welke kandidaat de gedelegeerden van plan zijn te gaan stemmen bij de conventie. Oftewel: kiezers kiezen echt een gedelegeerde, niet een presidentskandidaat. Per kiesdistrict worden de drie gedelegeerden met de meeste stemmen afgevaardigd.

 

Daarmee heeft Pennsylvania een ongebruikelijk kiessysteem. In staten met een enigszins vergelijkbaar systeem laten de gedelegeerden van tevoren weten op welke kandidaat ze gaan stemmen, en staat die naam achter hun eigen naam op het stembiljet.

 

En dus doen de drie kandidaten enorm hun best om gedelegeerden in Pennsylvania over te halen op hun te stemmen bij de conventie. Ook proberen ze heel duidelijk te krijgen wie er überhaupt van plan zijn op hun te gaan stemmen, zodat ze die informatie vervolgens kunnen communiceren richting de kiezers.

 

Systeem kan Trump de kop kosten

Vooral voor Trump is het binnenhengelen van die 54 ongebonden gedelegeerden van doorslaggevend belang. Hij staat in de peilingen op gemiddeld bijna 45 procent, tegen zo’n 24 procent voor Cruz en Kasich. In veel staten zou hij daarmee alle, of veruit de meeste gedelegeerden winnen.

 

Maar in Pennsylvania is het nog maar afwachten of de kiezers op gedelegeerden gaan stemmen die hún kandidaat steunen. Aangezien de meeste ongebonden gedelegeerden een voorkeur voor Cruz lijken te hebben, kan het voor Trump zeer nadelig uitpakken als kiezers niet goed weten op welke kandidaat de gedelegeerden gaan stemmen bij de conventie.

 

En dat kan ‘m de nominatie kosten. Volgens de voorspelling van de New York Times loopt Trump iets achter op schema om uiteindelijk de 1.237 gedelegeerden binnen te slepen die nodig zijn om de nominatie te winnen. Zijn tekort: een stuk of vijftig. Dus als die 54 super-gedelegeerden uit Pennsylvania gebonden zouden zijn geweest aan de meerderheid van stemmen die Trump waarschijnlijk haalt, zou Trump precies op schema liggen om de Republikeinse genomineerde te worden. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.