Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hispanics steunen in grote getale Obama

Jan-Willem Kranendonk op 18 september 2012 - Reageren

Bij de Latino’s staat Mitt Romney op grote achterstand. Dat blijkt uit onderzoek van Latino Decisions. 68 Procent van de Spaanstalige kiezers, die ook wel Hispanics genoemd worden, steun Barack Obama, tegenover 26 procent voor Mitt Romney. Bij vrouwen is het verschil nog groter: 74 procent van hen staat achter de Democratische president en 21 procent achter zijn Republikeinse uitdager. Deze achterstand vormt een groot probleem voor de Republikeinen.

 

Al in januari waarschuwde Jeb Bush dat de Republikeinen het belang van de Hispanics onderschatten. Bush was zelf gouverneur van de staat Florida, waar veel mensen uit deze bevolkingsgroep wonen. In zijn ogen moeten de Republikeinen meer open staan voor Hispanics en hun harde toon over immigranten matigen. Enkele weken geleden riep Bush opnieuw op tot een andere strategie richting nieuwe bevolkingsgroepen – en in het bijzonder Hispanics.

 

Bush’ zorgen zijn terecht, zo blijkt uit de poll. De Hispanics kiezen in overgrote meerderheid voor Obama, wiens favorability rating ook zo’n 40 punten hoger ligt dan die van Mitt Romney. Dezelfde verschillen bleken uit een recente peiling van NBC News/The Wall Street Journal/Telemundo.

 

Wat deze cijfers extra zorgwekkend maakt voor de Republikeinen, is dat de Hispanics van cruciaal belang zijn in verschillende swing states, zoals Florida, Nevada en Colorado. Niet voor niets werd de bevolkingsgroep eerder dit jaar op deze website aangeduid als een slapende reus die bij deze verkiezingen weleens beslissend zou kunnen zijn.

 

Het is voor Mitt Romney hoog tijd om het tijd te keren. Gisteren deed hij daartoe een eerste poging tijdens een speech voor de Hispanic Kamer van Koophandel in Los Angeles. “Niemand is vrijgesteld van de pijn van de economie, maar de Hispanic gemeenschap is in het bijzonder hard geraakt. (…) Meer dan twee miljoen Hispanics meer leven in armoede sinds Barack Obama begon als president”, zei Romney.

 

Ook bekritiseerde de Republikein het immigratiebeleid van zijn tegenstander. “Kandidaat Obama zei dat het herstellen van het immigratiebeleid een van zijn hoogste prioriteiten zou zijn in het eerste jaar. Maar ondanks een meerderheid zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden heeft de president nooit een wet ingediend.” Daarmee sloot Romney aan bij kritiek die Jeb Bush eerder uitte op Obama. Het is echter de vraag of dit offensief nog op tijd in wordt gezet. Obama heeft vooralsnog een zeer geruststellende voorsprong onder Hispanics.

 

De Obama-campagne reageerde op de kritiek met een campagnespotje waarin de vloer wordt aangeveegd met Romney. De poging van de Republikein om Hispanics aan te spreken wordt betiteld als een ‘extreme makeover’.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.