Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hillary gaat vrijuit, beurzen veren op

Coen Nij Bijvank op 7 november 2016 - Reageren

De FBI stopt met het onderzoeken van Hillary Clintons emailschandaal. Goed nieuws voor Clinton, die haar voorsprong in de peilingen vorige week zag slinken. Maar ook Wall Street is opgelucht: wereldwijd staan beurskoersen vandaag in het groen. Beleggers zien namelijk liever Clinton dan Trump in het Witte Huis.

 

In juli leek het eindelijk voorbij voor Clinton: het emailschandaal dat haar het grootste deel van de campagne al achtervolgde. De FBI liet weten niet voldoende redenen te zien om Clinton ervoor te vervolgen. Maar toen was daar anderhalve week geleden het briefje van FBI-directeur James Comey. Hij schreef dat de politiedienst de rol van Clintons emails in een ander onderzoek (naar Anthony Weiner) verder zou gaan onderzoeken. Een klap voor Clinton, wiens campagneteam gelijk vragen stelde bij het handelen van de FBI. Volgens de peilingen was Clinton zo goed als zeker van de overwinning, maar plotseling werd het toch nog spannend. Ze verloor een belangrijk deel van haar voorsprong in de peilingen.

 

Clinton herpakt zich

Clinton moet een zucht van verlichting hebben geslaken toen de FBI dit weekend besloot te stoppen met het onderzoek naar haar emails. Directeur Comey zei te hebben geconcludeerd dat er in de nieuw ontdekte emails geen strafbare feiten waren gevonden, net zomin als een aanleiding voor verder onderzoek.

 

Door dat nieuws herpakt Clinton zich weer in de peilingen. Had ze volgens website FiveThirtyEight op het dieptepunt vorige week 64 procent kans om te winnen (na ruim 88 procent op 17 oktober), heeft ze inmiddels weer het tij mee met bijna 67 procent.

 

En parallel aan Hillary’s winkans, stijgen de beurskoersen weer. De Nederlandse AEX, de Amerikaanse Dow Jones en de Japanse Nikkei sloten vandaag allemaal 1,7 tot ruim 2 procent in de plus. Net als de beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt. Ook andere financiële graadmeters laten zien dat de nervositeit onder beleggers grotendeels weg is.

 

Daarmee is een eind gekomen aan het grootste aantal dagen verlies achter elkaar (negen) op Wall Street in meer dan 35 jaar. Die koersdalingen gingen hand in hand met de opmars van Trump in de peilingen, na het nieuws dat de FBI Clinton verder ging onderzoeken.

 

Onzekerheid

Beleggers willen Clinton, niet Trump. Als zij aan één ding een hekel hebben, is het onzekerheid. En dat is volgens velen precies wat een Trump-presidentschap zou betekenen. Onder president Clinton, zo is de veronderstelling, zal het Amerikaanse beleid niet al te sterk veranderen en de financiële status quo niet al te hard aangepakt worden (zelfs ondanks alle beloftes die de Democraten aan Sanders-aanhangers hebben moeten doen over het strikter reguleren van financiële instellingen).

 

Wat er gebeurt onder president Trump is allemaal veel onzekerder, zo redeneren beleggers. Trump heeft felle taal geuit richting het establishment, en lijkt zelfs bereid om handelsverdragen op te schorten en heel ver te gaan met protectionistische maatregelen. Iets wat vrijhandel, en daarmee grote internationale, beursgenoteerde bedrijven niet ten goede komt. Wat in ieder geval zeker is, is dat Trump veel onvoorspelbaarder is dan Clinton. En het is lastig om fors te investeren als zeer onduidelijk is wat voor economisch beleid er gevoerd gaat worden.

 

Overigens blijft Trump overtuigd dat Clinton strafbare feiten heeft begaan. Ook uitte hij z’n ongenoegen over de handelswijze van de FBI: “Je kunt niet 650.000 e-mails bekijken in acht dagen. Dat lukt gewoon niet. Hillary Clinton is schuldig.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.