Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hillary Clinton: Door het glazen plafond

Jasper van Emmerik op 25 juli 2016 - Reageren

De komende dagen zal Hillary Clinton tijdens de Democratische conventie officieel worden bevestigd als kandidaat voor het presidentschap namens de Democratische partij. Clinton is natuurlijk een bekend persoon, maar hoe heeft zij zich eigenlijk opgewerkt naar dit hoogtepunt van haar politieke carrière?

 

Schaduw

Op de website van Clinton’s campagne staat een uitgebreide tijdlijn van haar leven. De pagina opent met een korte opsomming van Clinton’s ervaring, maar, wordt benadrukt, ze is desondanks nooit vergeten waar ze vandaan komt en voor wie zij altijd heeft gestreden. Met al haar ervaring is dat inmiddels een hele waslijst geworden.

 

Hillary (geboren in Chicago, 1947) werd dan wel bekend als First Lady van Bill Clinton tijdens zijn gouverneur- en presidentschap, maar daarvoor had zij al een succesvolle carrière opgebouwd als advocate. Ze studeerde in 1973 af aan de Yale Law School. Na haar afstuderen werkte Clinton voor verschillende initiatieven en advocatenkantoren. Ze zette zich onder andere in voor kinderen en families. In 1975 trouwde ze met Bill Clinton en werd zo First Lady van Arkansas. Hoewel ze zich ook in deze rol wist te onderscheiden bleef ze vaak toch in de schaduw staan van haar echtgenoot. Haar rol als First Lady van de Verenigde Staten was wat dat betreft niet heel anders. Tegen het einde van Bill’s presidentschap begon Hillary haar eigen weg te vinden en in 2000 werd ze zo verkozen tot senator van New York. Het was voor het eerst dat een vrouw deze positie bekleedde.

 

Steeds dichterbij

Er mocht dan nog nooit een vrouw dit ambt hebben vervuld, voor Clinton was het niet voor het eerst dat zij een gender-barrière doorbrak. Ook bij het grote Rose Law Firm, het op twee na oudste advocatenbureau van Amerika, was zij de eerste vrouwelijke associate ooit. Het moge bekend zijn dat zij zich inmiddels heeft gericht op de volgende barrière, die van het presidentschap. In 2008 deed zij reeds een poging voor de Democratische nominatie, maar wist huidig president Barrack Obama toen niet te verslaan in de voorverkiezingen. ‘Although we weren’t able to shatter that highest, hardest glass ceiling this time, thanks to you, it’s got about 18 million cracks in it,’ sprak ze haar supporters achteraf toe. Acht jaar later is ze opnieuw uit om dit ‘plafond’ te breken. Een stap dichterbij is ze in ieder geval wel: ze is de eerste vrouw die het ooit bij een van de twee grote partijen tot presidentskandidaat wist te schoppen. Dichterbij is ze nog niet geweest.

 

Buitenlandse zaken

Ook het presidentschap van Obama legde Clinton echter geen windeieren. Ze wist namelijk misschien wel het meest prestigieuze baantje in de regering te bemachtigen. Obama benoemde haar tot Secretary of State, het Amerikaanse equivalent van Buitenlandse Zaken. Tijdens haar vier jaar als minister richtte zij zich op het herstel van het aanzien van de VS na de oorlog in Afghanistan, vrouwenrechten, LBGT-rechten en een vrij internet. Verder kreeg ze te maken met de Arabische Lente, met als voornaamste struikelpunt de aanval op het Amerikaanse Consulaat in Bangazi, Libië. De aanval had een hoorzitting tot gevolg, waarbij de veiligheidsmaatregelen van het consulaat werden onderzocht. Clinton kwam er uiteindelijk zonder echte kleerscheuren vanaf, maar Republikeinen halen de zaak nog altijd graag op, zoals ook vorige week weer bleek tijdens de Republikeinse conventie. Ook de inmiddels beruchte email-affaire dateert uit deze periode, maar ook daar kwam Clinton uiteindelijk relatief goed uit. Tijdens Obama’s tweede termijn zou ze niet terugkeren in de regering.

 

Controverse

Tijdens haar campagne werd Clinton tot nu toe regelmatig weggezet als niet authentiek, gemaakt, berekenend en zelfs schreeuwerig. Hoewel het gebrek aan sympathie voor Clinton nog altijd speelt lijkt ze toch voor hetere vuren gestaan te hebben tijdens haar campagne. De eerder genoemde e-mails en de zaak rondom Bengazi zijn daar voorbeelden van. Tot nu toe wist Hillary zich er steeds uit te redden, maar er is toch regelmatig controverse geweest rondom de Clintons. Het Lewinski-schandaal is misschien wel het bekendst, terwijl de Whitewater-kwestie tot nu toe buiten beeld is gebleven. Een verdachte in een fraude zaak rondom een vastgoed investering claimde dat de Clintons betrokken waren in de kwestie. Hoewel ze uiteindelijk nooit vervolgd zijn betekent dit wel dat ze de enige First Lady is die ooit gedagvaard is. Niet het beste cv ooit. Het draagt in ieder geval allemaal bij aan het wantrouwen, om niet te zeggen de haat, naar Clinton toe van veel Republikeinen.

 

Brede coalitie

Met haar running mate Tim Kaine en steun van voormalig opponent Bernie Sanders probeert Clinton beide vleugels van de Democratische partij aan te spreken. Ook gematigde Republikeinen die zijn gevlucht voor Trump worden naar links gelokt. Deze brede coalitie lijkt vooralsnog zijn vruchten af te werpen. Hoewel volgens een recente peiling van FiveThirtyEight Trump momenteel op kop staat, lijkt Clinton het op de langere termijn namelijk te gaan redden. Trump’s huidige positie heeft waarschijnlijk te maken met de hoge mate van publiciteit tijdens de conventie en verwacht wordt dat hij weer terug zal zakken de komende tijd. Breekt Clinton dan toch eindelijk door het door haar zo gehate ‘glass ceiling’?

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.