Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Het tweede debat: de voorbeschouwing

Hoofdredactie op 8 oktober 2016 - Reageren

Morgenavond zal het tweede debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump plaatsvinden, en ook deze keer doen wij een uitspraak over wat we verwachten van de twee kandidaten. Het debat vindt plaats in een zogenaamde “town hall setting”. In dit format lopen de kandidaten rond met een microfoon in de hand, in plaats van achter een katheder te staan. Bovendien zullen er vragen uit het publiek gesteld worden.

Het debat vindt plaats in de nacht van zondag op maandag, om 3 uur ’s Nederlandse tijd.

 

In het eerste debat bleek Clinton dankzij haar ervaring en voorbereiding de sterkere van de twee. Wat gaat het tweede debat brengen? Coen Nij Bijvank en Jasper Maassen geven aan wat ze verwachten.

 

Jasper Maassen

Met de onthulling van vannacht, over Trumps vrouwonvriendelijke opmerkingen, wordt het een zeer interessant debat. Omdat het een town hall debat is, zal Trump niet alleen met Clinton rekening moeten houden, maar ook met kritische vragen vanuit de zaal. In het eerste debat liet Trump zien dat hij moeilijk met kritiek kan omgaan. Hij onderbrak Clinton regelmatig, en het is voor de Republikeinen te hopen dat hij niet losgaat op swing voters die lastige vragen stellen. In het eerste debat bleek hoe belangrijk een goede voorbereiding is, en Trump denkt nog steeds dat hij zonder kan. Juist in een town hall kan dat fataal zijn. Zo maakte George H.W. Bush in 1992 de fout om op zijn horloge te kijken, wat de suggestie opwekte dat hij wilde dat het debat zo snel mogelijk over was, terwijl Bill Clinton zeer geëngageerd omging met het publiek. Trumps temperament kan hem in nog veel grotere problemen brengen.

 

Hillary heeft niet de natuurlijke charme van haar man. Zij doet het normaal beter in een traditionele setting, en ook voor haar zijn er enkele valkuilen. WikiLeaks heeft vannacht een eerste lading aan gehackte e-mails gepubliceerd, en het publiek zal haar daarover ongetwijfeld aan de tand voelen. Voor haar is het zaak om menselijk en oprecht over te komen. Wat dat betreft kon het nieuws over Trump voor haar niet op een beter moment komen.

 

Coen Nij Bijvank

Ik denk dat twee vragen cruciaal zijn bij het komende debat. Ten eerste: weet Trump zich in te houden? Er is veel gezegd over de manier waarop Trump zichzelf neerzet en of het voor z’n kansen slim is om zichzelf te zijn of om zich juist ‘presidentieel’ te gedragen. Wat het vorige debat volgens mij aantoonde is dat hij zich sowieso niet uit de kast moet laten lokken. Helaas voor Trump is daar weinig voor nodig. Een kleine (meestal terechte) aanval van Clinton was genoeg voor Trump om zichzelf minutenlang hopeloos te verdedigen, wat ‘m alleen maar ongeloofwaardiger deed overkomen. Hillary stond erbij en glimlachte. Trumps recht-voor-z’n-raap, recht-uit-z’n-hart opmerkingen zijn bij z’n one-man-shows een sterkte, maar waren bij het eerste debat juist z’n zwakte. Wil hij winnen, moet hij die opmerkingen beperken of toch in ieder geval wat slimmer inzetten.

 

Twee: wat heeft Hillary in petto? De vorige keer was daar Hillary’s verhaal over Alicia “Miss Housekeeping” Machado, dat nog dagen na het debat de talkshows vulde. Slim uitgekiend van Hillary, want het was een smeuïg verhaal, met een hoofdpersoon die graag in alle media bleef herhalen wat er mis is met de seksist Trump. Gisteren kwam natuurlijk de video naar buiten waarin Trump adviseerde om vrouwen in het geslachtsdeel te grijpen, dus wellicht vindt Hillary het dit keer niet nodig om zelf met een nieuw schandaaltje te komen, maar laat ze dit grote schandaal lekker doorsluimeren.

Voor Trump scheelt het dat het debat van morgen een townhall-debat is, wat betekent dat de kandidaten ingaan op vragen uit het publiek. Hillary heeft dan minder kans om Trump voor het blok te zetten.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.