Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Het tweede debat: Hard en persoonlijk duel tussen Clinton en Trump

Jasper van Emmerik op 10 oktober 2016 - Reageren

Vannacht vond het tweede debat tussen beide presidentskandidaten plaats. Clinton en met name Trump voeren al vanaf het begin een keiharde campagne en ook dit debat zou niet anders worden. Hard tegen hard dus, maar wie won er?

 

Persconferentie

Door het schandaal rondom het seksisme en de vrouwonvriendelijke opmerking van Trump was de Republikein van tevoren getergd en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Enkele uren voor het debat had Trump op een persconferentie gehouden waar hij de aanval inzette op zowel Hillary als Bill Clinton. Trump werd namelijk vergezeld door een vrouw die Hillary Clinton ervan beschuldigd verkrachting mogelijk te hebben gemaakt in haar tijd als advocate en twee vrouwen die respectievelijk zeggen lastig te zijn gevallen en verkracht te zijn door Bill Clinton. Clintons campagne noemde de persconferentie een wanhoopsdaad.

 

De persconferentie was echter een afspiegeling van Trumps tactiek tijdens het debat. Hij ging vol in de aanval om aandacht af te leiden van zijn eigen problemen. De affaires van Clintons echtgenoot en de affaire rondom Clintons e-mails vormden Trumps voornaamste munitie.

 

Losgeslagen projectiel

Clinton maakte geen fouten tijdens het debat en bleef uiteindelijk prima overeind, maar wist Trump niet de doodsteek toe te dienen. In dat opzicht werkte Trumps tactiek. Maar Trumps kracht is – en dat mag inmiddels niet meer als een verrassing komen – ook gelijk zijn zwakte. Een Trump in de aanval mag dan goed aanslaan onder de aanhang die hij toch al heeft, bij de twijfelende kiezer is deze methode minder succesvol.

 

Bovendien weet je nooit helemaal wat je krijgt met Trump in de aanval. Opvallend was het moment waarop hij zijn running mate tegensprak op diens uitspraken over de beleidsplannen rond Syrië. ‘We hebben elkaar niet gesproken en ik ben het niet met hem eens,’ zei Trump. Er waren al geruchten dat Mike Pence uit de race zou stappen en hoewel het maar de vraag is hoe serieus deze berichten moeten worden genomen, is het zeker een pijnlijk moment voor de campagne.

 

Al met al was dit een debat waar Trump moest, maar Clinton eigenlijk niet kon verliezen, tenzij ze een grote blunder zou maken. Dat was uiteindelijk ook precies wat er gebeurde. In diverse peilingen werd Clinton als winnaar van het debat uitgeroepen, maar echt uitblinken deed ze niet. Gezien de groeiende voorsprong van Clinton in de laatste peiling en de steeds groter wordende verdeeldheid binnen de Republikeinse partij lijkt dat echter meer dan voldoende te zijn geweest.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.