Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Het slagveld van de eerste voorverkiezingen

Thijs Kuppens op 11 februari 2016 - Reageren

Na de twee voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire zijn al heel wat kandidaten uit de race gestapt. Tegenvallende resultaten hebben bij beide kampen ervoor gezorgd dat kandidaten de handdoek in de ring gooien en hun campagnes niet meer voortzetten.

 

De afvallers
Aan de kant van de Democraten gaf Martin O’Malley al snel op. Toen in Iowa de stembussen net gesloten waren leek het dat O’Malley niet boven de één procent zou uitkomen. Zonder af te wachten stapte hij uit de race. Clinton en Sanders zijn nog over bij de Democraten.

 

Bij de Republikeinen was Mike Huckabee de eerste. Omdat hij in 2008 in Iowa nog won, viel de uitslag extra tegen toen deze op twee procent bleef staan. Een comeback in Iowa was er niet, en dus stapte Huckabee uit de race. Ook Rick Santorum faalde in Iowa. Met maar één procent van de stemmen besloot ook hij zijn campagne niet voort te zetten. Rand Paul had in Iowa nog vier procent van de stemmen, maar de peilingen in New Hampshire waren veel lager. Ook Paul staakte zijn campagne.

 

De afgevallen kandidaten die New Hampshire wel hebben afgewacht zijn Chris Christie en Carly Fiorina. Voor Christie viel de uitslag in New Hampshire erg tegen, waardoor ook hij heeft besloten om zijn campagne stop te zetten. Niet lang daarna trok ook Fiorina zich terug. Als enige vrouwelijke kandidaat bij de Republikeinen, en zonder politieke ervaring wist ze geen stemmers te binden. Bij de Republikeinen zijn nu nog zeven kandidaten in de race.

 

De eerste staten
De eerste voorverkiezingen zijn dus voor veel kandidaten van groot belang; tegenvallende resultaten zorgen voor veel opgevers. Hoe klein de staten ook zijn, ze hebben een grote invloed. Bijvoorbeeld Iowa, waar maar drie van de 319 miljoen Amerikanen wonen. De uiteindelijke cijfers maken niet veel uit - die tellen maar voor één procent mee in de einduitslag. Maar toch zijn de eerste, kleine staten van groot belang voor het creëren van momentum voor de kandidaten.

 

De resultaten van Iowa en New Hampshire worden door de media erg precies gevolgd. Ze worden gezien als een voorbode voor de rest van de voorverkiezingen. Als bijvoorbeeld kandidaten als Huckabee en Santorum veel middelen inzetten om in Iowa te winnen en de uitslag valt tegen, voorspelt dat niet veel goeds voor de rest van de staten. Ook geldschieters zullen minder graag bijdragen wanneer de uitslag in de eerste staten tegenvallen.

 

Het momentum van een campagne zal vanaf het begin goed moeten zijn om steun te blijven behouden, en een succesvolle campagne te blijven runnen. Hoe klein de eerste staten ook zijn; elke kandidaat zal alles op alles zetten om daar goed uit de verf te komen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.