Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Het peilingprobleem van Mitt Romney

Jan-Willem Kranendonk op 20 september 2012 - Reageren (1)

Verschillende Nederlandse media meldden vanmorgen dat Mitt Romney ver achter staat in de peilingen op Barack Obama. Het verschil tussen beide kandidaten is inderdaad aanzienlijk. In het peilinggemiddelde van Real Clear Politics (RCP) heeft Obama een voorsprong van bijna drie procentpunt. Belangrijker is echter het verschil in de swing states, de páár staten die uiteindelijk zullen bepalen wie op 6 november met het presidentschap aan de haal zal gaan. In die staten staat Mitt Romney er momenteel niet best voor.

 

Pennsylvania, Michigan – waar Romney’s vader gouverneur was – en Wisconsin – Paul Ryan’s thuisstaat – zijn volgens de gemiddelden van RCP buiten bereik voor de Republikeinse kandidaat, terwijl het verschil in Nevada, Virginia en Ohio meer dan drie procentpunt is. Zonder de laatste drie staten is het voor Mitt Romney haast onmogelijk om Barack Obama te verslaan in de verkiezingsrace.

 

Tot overmaat van ramp staat Obama ook nog voor in New Hampshire, Florida, Iowa en Colorado – zij het binnen de foutmarge. De enige swing state die aan Mitt Romney’s kant staat, is North Carolina. Zouden er vandaag verkiezingen worden gehouden, zou Barack Obama volgens de peilinggemiddelden de overwinning behalen met een voorsprong van maarliefst 126 kiesmannen.

 

Er is dus nog genoeg werk aan de winkel voor de Republikeinse campagne. Er is weliswaar nog gelegenheid om het gat te overbruggen, maar de tijd gaat wel dringen. De conventie heeft niet de gehoopte bounce gebracht, maar juist Obama’s positie versterkt. In de drie debatten die in oktober plaats zullen vinden, moet Romney een overtuigende prestatie neer gaan zetten om een goede uitgangspositie te creëren voor 6 november.

 

Dat er dingen anders moeten, realiseren de Republikeinen zich ook terdege. Er vinden momenteel interne reorganisaties plaats en ook de boodschap gaat aangepast worden. “More Mitt”, wat betekent dat Romney meer aandacht gaat besteden aan hoe zijn ideeën de gewone Amerikaan zullen helpen. En, gelukkig voor de Republikein, er zijn nog altijd pundits die geloven dat hij een kans heeft. Maar om die kans te verzilveren, zal hij snel de weg omhoog in moeten zetten. 

Reactie (1)

hans kazan op 1 november 2012 16:39:

poep