Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Het is hoog tijd voor brandweerman Ryan

Emile Kossen op 25 september 2012 - Reageren (2)

Zware tijden voor Mitt Romney en zijn campagne. Is het niet een peiling die slecht nieuws brengt, dan zorgt Romney zelf wel voor problemen door uitgelekte opmerkingen zoals die van vorige week. Één man bleef grotendeels uit het vizier van criticasters - Paul Ryan. Hij kwam gisteren uit de schaduw en gaf in een interview met een locale krant zijn mening over de afgelopen weken.

 
Ryan besloot een interview toe te staan met de Journal Sentinel, een krant die gevestigd in ‘zijn’ staat Wisconsin. Het interview werd - niet toevallig - tegelijkertijd gepubliceerd met een bezoek van President Obama aan de ‘Badger State’. Wat waren Ryan’s meest interessante uitspraken?

Het is niet iemand's keuze om afhankelijk te worden van hulp van de overheid.
Als een onderdeel van de damage-controle mode waarin de Romney campagne nu steekt wist Ryan bijzonder goed dat hij allereerst ‘de 47 procent-uitspraken’ moest gaan uitleggen. Ryan’s ideeën over de mensen die overheidssteun ontvangen komen niet overeen met wat Mitt Romney zei gedurende een peperduur diner tegen een groep supporters. Ryan wist gelukkig wel uit te leggen hoe dat kan: Romney legde zijn visie op dat moment niet duidelijk en elegant genoeg uit. In principe herhaalde Ryan dus het standpunt van de campagne (Romney blijft achter zijn woorden staan, hoe feitelijk onjuist deze ook mogen zijn), hopende dat de storm uiteindelijk zal overwaaien.

Conservatieve commentatoren klagen over alle imperfecties van de campagne.
Ryan reageert hiermee op de stroom van kritiek op de campagne die losbarstte de afgelopen weken. Conservatieve stemmen klaagden vooral over het gebrek aan inhoud gedurende de campagne. Veel van Romney’s plannen blijven erg vaag, en worden volgens hen niet goed overgebracht op het Amerikaanse volk. Volgens Ryan hebben conservatieven altijd wel wat te klagen en is de campagne in feite druk bezig om zijn strategie te veranderen. Zo moet de aanstelling van Paul Ryan als running mate al laten zien dat “Romney duidelijk niet bang is om belangrijke beslissingen te nemen,”  want Ryan ziet zichzelf als “de man die alle details kent, die altijd oplossingen voorstelt.” Na Ann Romney’s oproep om te stoppen met het geven van kritiek, is Paul Ryan dus de volgende in de lijn die Mitt Romney’s kandidatuur moet verdedigen.

Scott Walker is een goede vriend, hij zal altijd voor me opkomen.
Romney’s imagoprobleem is niet meer op te lossen, en dat zorgt voor een groot contrast met de levendige Paul Ryan. Net als in 2004, toen veel mensen zich afvroegen of John Edwards niet een betere kandidaat zou zijn dan John Kerry, gaan er nu ook stemmen op wat betreft Paul Ryan. Zijn persoonlijkheid en ideologische visie worden tot nu toe echter amper gebruikt, en mensen als Scott Walker, gouverneur van Wisconsin, konden het niet laten goedbedoeld advies te geven aan de campagne. Volgens Walker krijgt de running mate namelijk niet genoeg ruimte om zijn passie over te brengen op het volk. Ryan wist zichzelf weer met diplomatieke uitspraken uit de situatie te redden; Ryan zei “nog nooit het gevoel te hebben gehad te zijn geïnstrueerd door de campagne om iets niet te doen of te zeggen”, en bovendien is Ryan nog druk bezig zijn draai te vinden in zijn eerste landelijke campagne.

Waar rook is, is vaak ook vuur. Na de afgelopen week staat de Romney campagne daadwerkelijk in de fik, want de vooruitzichten voor 6 november zien er niet goed uit, en iedereen die zijn hart heeft verknocht aan de Republikeinse partij probeert het vuurtje te blussen.  Ook Ryan kwam dus met een emmertje water, al doven dit soort vuurtjes in de praktijk vaak vanzelf. Er was al een hoop rook rondom het Romney-kamp te zien dit jaar: was het niet Romney’s liefde voor honden die in twijfel werd getrokken, dan was het wel verbazing over Romney’s liefde voor het ontslaan van mensen. Daar praat op het moment niemand meer over, en hoewel Obama een kleine voorsprong in handen heeft (nationaal gezien en in de swing states) is er dus nog heel wat te redden voor Romney. Het duurt nog weken voordat de verkiezingen plaatsvinden, en met hulp van de energieke brandweerman Ryan maakt Mitt zeker nog kans.

Reacties (2)

Coen Nij Bijvank op 25 september 2012 21:42:

Wat een beeldspraak, Emile! Wat mij betreft mag Ryan de Republikeinse campagne gecontroleerd laten uitbranden. Want met een Republikeinse president wil de VS vast nog meer brandjes gaan blussen in de wereld. En te vaak (Irak, waarschijnlijk Iran) is het loos alarm.

Jan-Willem Kranendonk op 26 september 2012 09:14:

Nou Coen, loos alarm vind ik wel erg makkelijk gezegd. Neem bijvoorbeeld het laatste rapport van de IAEA, waarin staat dat er significante intelligence is dat Iran dichter bij een nucleair wapen is. Als jij tegenbewijs hebt, moet je dat op tafel leggen, maar vooralsnog zou ik niet te soepeltjes denken over het atoomprogramma van Iran.