Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Het gigantische dilemma van de Republikeinen, perfect uitgelegd door een neppe Romney

Coen Nij Bijvank op 24 maart 2016 - Reageren

De Republikeinse partij staat voor een pijnlijk dilemma. Dit namaak campagne-filmpje in een uitzending van Jimmy Kimmel Live weet precies de vinger op de zere plek te leggen.

 

In het filmpje verteld een stem, die verdacht veel lijkt op die van Mitt Romney, dat Amerikanen moeten stemmen op Ted Cruz, en vooral niet op Donald Trump. Dat is precies de boodschap die de echte Romney, net als veel andere partijprominenten, de laatste dagen actief uitdragen.

 

Het filmpje laat ook zien waarom het zo’n groot dilemma was voor de Republikeinen om tot deze boodschap te komen. Aan de ene kant willen ze absoluut niet dat Donald Trump hun genomineerde wordt. De partijtop denkt dat ze dan kansloos zullen zijn bij de algemene verkiezingen – een aanname die zeer terecht is als je de peilingen mag geloven. Maar aan de andere kant is Ted Cruz ook alles behalve  hun gedroomde kandidaat. Zoals het filmpje laat zien, deelt Cruz veel radicale standpunten met Trump. Cruz is bij gematigde kiezers dan ook bijna net zo ongeliefd als Trump.

 

De partijtop ziet Trump toch als een grotere ondermijnende factor dan Cruz, en kiest dus schoorvoetend voor het steunen van de Texaan. Hoe ver sommige Republikeinen daarvoor moeten gaan, illustreert deze grafiek van FiveThirtyEight.

 

FiveThirtyEight schrijft zelf al dat deze opdeling in kampen enigszins kort door de bocht is, maar de grafiek laat desalniettemin goed zien dat Cruz voor veel Republikeinen eigenlijk een onlogische keus is.

 

Zo is Jeb Bush relatief gematigd, en maakt hij deel uit van de gevestigde orde van de partij. Zijn denkbeelden komen nauwelijks overeen met die van de zeer conservatieve, Tea Party-aanhanger Cruz. Toch steunt Bush hem publiekelijk, waarschijnlijk puur om te proberen Trump van de nominatie af te houden. Bush heeft aangegeven dat zijn steunbetuiging niet bedoelt is tegen John Kasich, maar hij denkt dat Cruz meer kans heeft om Trump te stoppen.

 

Hetzelfde geldt voor Mitt Romney. Hij zou in de grafiek op ongeveer dezelfde plek passen als Bush. Ook hij heeft besloten op Cruz te stemmen. En ook hij zegt eigenlijk liever op Kasich te stemmen, maar dat dat uit strategisch oogpunt niet slim zou zijn: Kasich maakt immers nauwelijks kans om Trump van de nominatie af te houden.

 

Lindsey Graham zei vandaag iets vergelijkbaars. Kasich is volgens hem het meest geschikt om president te zijn, maar “Ted zou de race spannend kunnen maken [en hij zou] een betere president zijn dan Donald Trump.”

 

“Het is bekend dat ik op veel punten verschil van Ted Cruz.” Maar, zo zegt Graham, “Trump zou de Republikeinse Partij vernietigen.” 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.