Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Het derde debat: Trump kan zich weer niet beheersen

Jasper van Emmerik op 20 oktober 2016 - Reageren

Met iets minder dan drie weken te gaan vond vannacht het derde en laatste presidentiële debat plaats. Trump stond voorafgaand aan het debat nog altijd achter in de peilingen en had dus een goed optreden nodig om zijn campagne te redden.

 

Inhoudelijk

Waar de vorige debatten vooral een persoonlijk gevecht leken, was het debat vannacht opmerkelijk inhoudelijk. Trump was beheerst en leek het optreden af te leveren dat met name de Republikeinse partij van hem verwachtte. Met name toen presentator en moderator Chris Wallace beide kandidaten vroeg naar hun meningen op het gebied van de grondwet zal Trump goed gescoord hebben bij een bredere Republikeinse achterban. Zo verdedigde Trump het Tweede Amendement en het belang van het presidentschap voor het benoemen van rechters voor het Hooggerechtshof. Het zal voor veel conservatieven nog maar eens het belang van een Republikeinse president onderstrepen, al hadden velen dan liever een andere kandidaat gezien voor deze positie.

 

Clinton was ondertussen prima thuis in alle beleidsvragen. Gezien haar voorsprong in vrijwel alle peilingen was haar strategie – net als in het vorige debat – om simpelweg geen grote misstap te zetten. Als ervaren debater wist Clinton zich over het algemeen dan ook prima te redden, ondanks lastige vragen over haar vermeende belangenverstrengeling met de Clinton Foundation en haar positie als Minister van Buitenlandse Zaken.

 

Ontsporen

Halverwege het debat verloor Trump echter langzaam zijn concentratie en begon hij te happen op provocaties van Clinton. Tijdens een discussie over Wikileaks stelde Clinton dat de hack van de DNC vanuit het Kremlin werd georganiseerd en dat het bijzonder gevaarlijk is als buitenlandse overheden zich inmengen met de Amerikaanse verkiezingen. Trump trok de resultaten van liefst zeventien verschillende rapporten daarover in twijfel en weigerde enige kritiek op Putin te uiten. Andere Republikeinen - waaronder Marco Rubio, de voormalig tegenstander van Trump – veroordeelden de Russische inmenging al wel. Toen Trump vervolgens probeerde te pochen met Putins steun, stelde Clinton dat de Russen maar wat graag een marionet in het Witte Huis willen hebben. Na die opmerking verloor Trump zijn beheersing en beschuldigde Clinton er van zelf de marionet te zijn. Toen Clinton daarna in een discussie over sociale voorzieningen en belastingverhoging subtiel verwees naar Trumps belastingontduiking kon Trump niets anders bedenken dan een persoonlijke aanval. ‘Wat een nare vrouw,’ viel hij Clinton in de rede.

 

Daarmee was de gifbeker echter nog niet leeg voor de Republikeinen. Tegen het einde van het debat werd Trump gevraagd of hij de uitslag van de verkiezingen zou accepteren. Al enkele weken suggereert Trump dat er gesjoemeld zou worden tijdens de verkiezingen en ook nu kon hij niet beloven dat hij de uitslag zou accepteren. Een controversieel standpunt, waar hij toch ook weer vele Republikeinen mee tegen zich in het harnas jaagt. In een onderzoek van POLITICO steunde slechts twintig procent van de Republikeinen hem in dat standpunt. Sommigen stelden zelfs dat het Trump diskwalificeerde van het presidentschap en dat het vertrouwen in een goed geregeld stemproces de hoeksteen van elke democratie is.

 

Winnaar

Al met al wist Trump dus niet zijn taak uit te voeren tijdens het debat en deed Clinton dat juist wel. De meeste peilingen roepen Clinton dan ook opnieuw uit tot winnaar, al verschillen de marges wel degelijk. In het eerder genoemde onderzoek van POLITICO geeft 99 procent van de Democraten en 53 procent van de Republikeinen aan dat Clinton het beter deed in dit debat. Een peiling van CNN/ORC onder ongeveer 550 tv-kijkers suggereert dat beide kandidaten toch weer niet zo ver uit elkaar lagen. In die peiling won Clinton met 53 tegen 39 procent.

 

Al met al begon het optreden hoopvol voor Trump, maar wist hij uiteindelijk niet het vereiste optreden af te leveren. Trump zal het goed gedaan hebben voor zijn vaste aanhang, maar het lijkt er niet op dat zijn optreden gericht was op het aantrekken van nieuwe groepen. Gezien de peilingen was dat wel degelijk een vereiste voor Trump. Clinton maakte ondertussen – net als in de andere twee debatten – geen fouten en bleef rustig, een strategie die haar uiteindelijk in alle drie debatten de overwinning opleverde.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.