Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Het debat: De voorbeschouwing

Hoofdredactie op 26 september 2016 - Reageren

Wetend dat de verschillen tussen beide kandidaten steeds kleiner worden in de peilingen, nemen Clinton en Trump het vannacht tegen elkaar op in het eerste debat van deze verkiezingscampagne. Wat kunnen we precies verwachten? Drie van onze redacteuren over hun verwachtingen.

 

Jan-Willem Kranendonk

Het debat wordt een botsing van stijlen. Het wordt vooral interessant om te zien of Trump in de aanval gaat of zich als staatsman presenteert. Gaat hij in de aanval, is het voor Clinton zaak om rustig te blijven. In de voorverkiezingen haalde Trump immers met succes het bloed onder de nagels van zijn tegenstanders vandaan en een potje moddergooien verliest Clinton sowieso. Speelt hij echter de staatsman, kan Clinton Trump wel persoonlijk aanvallen op zijn onbehouwen gedrag, misstappen als zakenman en gebrek aan uitgewerkt beleid. Op kennis is zij hem immers duidelijk de baas. Ik verwacht overigens niet dat Trump zich negentig minuten als een staatsman kan gedragen. Daarvoor heeft hij teveel temperament.

 

Trump heeft zelf ook een uitdaging. Voorheen stond hij altijd met meerdere kandidaten op het podium en kon hij onder de radar vliegen indien nodig. Die mogelijkheid is er nu niet en dus kan hij onmogelijk verbloemen dat hij soms zijn feiten niet op orde heeft. Al is het altijd de vraag hoeveel The Donald daar echt onder lijdt.

 

Hoewel Trump overal benadrukt dat hij in de voorverkiezingen zijn tegenstanders heeft verslagen in de debatten – een betwijfelbare stellingname – is Clinton in de media de favoriet. Terecht, vind ik. Zij heeft meer ervaring en gaat prat op haar feitenkennis. Een uitkomst zonder duidelijke winnaar is vermoedelijk in het voordeel van Trump. De Republikein is echter zo onvoorspelbaar dat iedere voorspelling vannacht waarheid kan worden. Uiteenlopend van een implosie van Trump door gebrek aan feitenkennis, tot een explosie van Clinton uit pure irritatie.

 

Feike Kuipers

Wat er precies gaat gebeuren is afwachten, maar wat mij wel duidelijk lijkt is dat het voor Clinton vanavond veel lastiger zal zijn om er goed uit te komen dan voor Trump. Trump kan op zo veel verschillende manieren ‘winnen’ dat Clinton echt op haar best zal moeten zijn om als winnaar uit de bus te komen. Trump kan vanavond het debat winnen door het simpelweg te laten ontsporen.

 

Als het een welles-nietes gevecht wordt zonder inhoud zal dit er slechter uit zien voor Clinton dan voor Trump. Verwacht dus geen medewerking van Trump om het debat serieus te houden. De Republikein kan ook winnen als het moddergooien wordt. Hoe persoonlijker het vanavond is hoe beter Trump er uit zal komen. Hij is in deze campagne de kampioen gebleken in het zonder persoonlijke gevolgen strooien met beledigingen.

 

Misschien wel het vervelendste voor Clinton is dat Trump ook kan winnen als ze het zelf goed doet, maar de moderator zich te duidelijk roert. Trump gaat zeker proberen om - net als Cruz in een van de eerste debatten - de media aan te vallen. Cruz scoorde toen ongelooflijk hoog door de moderator als onderdeel van de liberale ‘gotcha-media’ weg te zetten. Als Trump dat vanavond ook kan doen gaat het morgen alleen maar over de media en hun voorkeur, niet over de inhoud van het debat.

 

Jasper van Emmerik

Zowel Clinton als Trump moeten vanavond uit hun comfortzone stappen. Beide kandidaten zijn immers nogal onpopulair en de zwevende kiezer zal de tv-debatten meenemen in zijn of haar keuze. Clinton zal haar best moeten doen om sympathiepunten te winnen, terwijl Trump zich presidentieel moet gedragen.

 

In beide gevallen is het natuurlijk niet voor niets dat deze punten tot nu toe hun zwaktes zijn gebleken, dus het wordt spannend om te zien hoe ze zich weten te redden. Clinton zal proberen Trump uit de tent te lokken. Een uitbarsting tegenover bijna tien miljoen kijkers zal immers een zware klap zijn voor Trump. Inhoudelijk is hij echter niet tegen Clinton opgewassen. Trump moet dus een goede balans vinden tussen zijn doelstelling en zijn ware aard.

 

Mocht het hek echter van de dam komen, moet Clinton zeker ook uitkijken voor de gevolgen. Trump lijkt immers zelden aangedaan door kritiek op zijn uitspraken en is niet bang om Clinton persoonlijk aan te vallen. Mocht het debat deze kant op gaan is Trump zeker in het voordeel. De rol van de presentator is hierin essentieel. De afbakening van het speelveld kan het debat beslissen, mocht het debat in dit scenario uitmonden.

 

Inhoudelijk is Clinton favoriet, maar zoals vorige tv-debatten uitwijzen is inhoud niet altijd het belangrijkste element tijdens de verkiezingscampagnes. Beide kandidaten moeten op hun tellen passen, zonder slapjes het duel aan te gaan.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.