Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Het belang van New York

Jan-Willem Kranendonk op 16 april 2016 - Reageren

Na een adempauze van twee weken wordt de voorverkiezingsstrijd dinsdag hervat in New York: één van de staten met de meeste gedelegeerden. Kunnen Donald Trump en Hillary Clinton hier hun definitieve slag slaan?

 

Het is voor het eerst in een lange tijd dat New York van groot belang is in beide voorverkiezingsraces. Dat heeft er mee te maken dat New York overwegend als één van de latere staten naar de stembus gaat. Ditmaal gaan beide races onverminderd door.

 

Republikeinen

Bij de Republikeinen stevent Donald Trump af op een duidelijk overwinning in zijn thuisstaat. In de peilingen staat hij overwegend net boven de vijftig procent van de stemmen, terwijl John Kasich en Ted Cruz de overige stemmen verdelen. Laatstgenoemde rekent in ieder geval niet op goede prestaties in New York. Al eerder in de race stelde hij: “Er komen niet veel conservatieven uit Manhattan”. Kasich zal naar verwachting de tweede plaats behalen. Hij kreeg nog een klein duwtje in de rug door de steunbetuiging van voormalig kandidaat en voormalig gouverneur van New York George Pataki.

 

Voor Trump is de grens van vijftig procent belangrijk. Haalt één kandidaat de absolute meerderheid, wint hij in ieder geval 14 van de 95 gedelegeerden. Anders worden deze 14 proportioneel verdeeld. De resterende 81 gedelegeerden worden verdeeld over de 27 kiesdistricten. Volgens een recente peiling van Optimus leidt Trump in 26 van deze districten en verliest hij enkel in één gedeelte van Manhattan van Kasich.

 

Al met al levert dit volgens FiveThirtyEight zo’n 82-85 gedelegeerden op. Daarmee zou hij een grote overwinning boeken. Tegelijk heeft Trump eigenlijk alle 91 gedelegeerden nodig om weer op koers te komen voor een absolute meerderheid op de conventie. Anderzijds is een overwinning van dit formaat wel het positieve verhaal dat Trump nodig heeft. De laatste voorverkiezingen verloor hij overwegend van Ted Cruz. In aanloop naar 26 april – als vijf staten naar de stembus gaan – kan Trump dit momentum goed gebruiken.

 

Democraten

Hillary Clinton en Bernie Sanders hebben beiden een unieke band met de staat New York. Voor Clinton is het sinds het vertrek uit het Witte Huis haar thuisstaat. Sanders groeide op in Brooklyn en beleefde er zijn jeugdjaren. Toch lijkt het een stevig verlies te gaan leiden in New York. De peilingen wijzen op een duidelijke overwinning van Clinton.

 

Een dergelijk verlies zal Sanders op een nog grotere achterstand zetten. New York is ook voor de Democraten de opmaat naar 26 april, als vijf staten naar de stembus gaan. Sanders moet komende dinsdag en de week daarop grote overwinningen boeken. Anders wordt zijn achterstand daadwerkelijk onoverbrugbaar. Met een klinkende zege in New York zal Hillary Clinton voorzichtig de nominatiekroon op haar hoofd kunnen zetten. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.