Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Heeft Trump 18 miljoen opgehaald binnen 24 uur?

Peet van Leeuwen op 29 september 2016 - Reageren

Donald Trump loopt enorm achter op Hillary Clinton wat donaties betreft. Clinton wist de afgelopen maanden vele miljoenen meer binnen te halen. Maar er kwam dinsdagavond goed nieuws voor de Republikeinen. In de 24 uur na afloop van het debat heeft Trumps campagne 18 miljoen dollar opgehaald. Maar gaat dit hele bedrag wel naar Trumps campagne? Waarschijnlijk niet.

 

Recordbedrag

De opgehaalde donaties zouden een record zijn voor Trumps campagne. Binnen 24 uur werd 18 miljoen dollar opgehaald. En deze inkomsten zijn broodnodig. Want Trump loopt structureel achter op de Democratische kandidaat. Volgens POLITICO bedraagt de achterstand van Trump ongeveer 42 miljoen dollar.

 

Het geld werd opgehaald na afloop van het debat van maandagavond met online donaties en een telefoon actie. Tijdens een toespraak in Florida op dinsdag liet Trump weten erg trots te zijn op zijn supporters en op het gedoneerde bedrag.

 

Gaat wel alles naar Trumps campagne?

Het is echter onduidelijk hoeveel van deze 18 miljoen dollar daadwerkelijk in Trumps campagnekas zal komen. Omdat de campagnes de opgehaalde bedragen niet direct openbaar hoeft te maken kan er informatie achter de hand worden gehouden. Het is in een verkiezingscampagne namelijk erg positief als er veel kleine donaties worden opgehaald. Dit geeft namelijk het beeld dat een groot deel van de Amerikanen een kandidaat steunen. En daarom willen de campagneteams de cijfers nog wel eens in hun voordeel draaien.

 

POLITICO stelt dat slechts 5 miljoen van het in totaal gedoneerde bedrag voortkomt uit kleine donaties. En naast het positief draaien van de cijfers is een deel van het gedoneerde bedrag via de telefoon beloofd. Het is dan ook nog onduidelijk of deze donaties daadwerkelijk zullen worden gehonoreerd. 

 

Ook zijn er nog een aantal beperkingen op de donaties waardoor een groot deel van het geld in andere potjes terecht zal komen.

 

Beperkingen op de donaties 

De belangrijkste van deze belemmeringen is dat iedereen slechts tweemaal een bedrag van 2,700 dollar mag doneren. Eenmaal tijdens de voorverkiezingen en eenmaal tijdens de echte verkiezingen. Maar Trumps fondsen, zoals het Trump Victory Comité, mag een maximale donatie van 449,500 dollar ontvangen.

 

Als dat comité een bedrag ontvangt dat groter is dan 2,700 dollar dan gaat de rest naar de Republikeinse Partij. Een goed gefinancierde Republikeinse Partij is natuurlijk ook in het voordeel van Donald Trump, omdat het geld naar alle waarschijnlijkheid wel aan hem wordt uitgegeven. Maar de Partij mag dan nog wel zelf beslissen hoe en waar dit geld word besteed.

 

Goed nieuws voor de Republikeinen

In dat opzicht blijft de opgehaalde 18 miljoen dus goed nieuws voor de Republikeinse Partij. Trump en zijn team lieten recent namelijk weten dat zij een bedrag van 140 miljoen willen investeren in advertenties.

 

Het komt voor Trumps campagne dus erg gelegen dat het debat zoveel donaties heeft opgeleverd. Maar de cijfers hoeven dus niet zo rooskleurig te zijn als dat de multimiljonair momenteel doet voorkomen. Pas in oktober zal blijken hoe Trump er financieel echt voor staat. Want dan moeten de kandidaten hun financiële rapporten openbaar maken aan de Federale Verkiezingscommissie.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.