Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Aflossen staatsschuld: Grote woorden, kleine kansen

Bob Vek op 8 april 2016 - Reageren

Het begrotingstekort van de VS bedroeg afgelopen jaar iets meer dan 400 miljard dollar. Waar onder Bill Clinton nog sprake was van een overschot, verdubbelde de staatsschuld zowel in de ambtsperiodes van George W. Bush als in die van Barack Obama. Genoeg is genoeg, vindt Donald Trump.

 

Gewaagde belofte

In een interview met de Washington Post stelde Trump afgelopen weekend dat hij de staatsschuld van naar schatting 19 biljoen dollar in acht jaar tijd weg kan poetsen. Hoewel dit een nobel streven is, lijkt de Republikeinse presidentskandidaat flink aan de bak te moeten als hij het volledige bedrag in deze korte tijd wil aflossen. In strijd met de gangbare vooruitzichten voorziet Trump namelijk zware tijden voor de Amerikaanse economie. Er komt een “gigantische recessie” aan als er niet snel iets verandert, orakelt hij. Al in zijn eerste honderd dagen als president wil de New Yorker daarom de belastingen verlagen, handelsovereenkomsten openbreken en militaire verbonden herzien: “Ik ga al onze verdragen heronderhandelen, de grote handelsverdragen die zo slecht zijn voor ons.”

 

Onhaalbaar

De Fiscal Times verwoordt wat veel deskundigen denken: het voornemen is “volkomen waanzinnig.” Alleen al de gevolgen van een handelsoorlog zouden volgens experts enorm zijn voor de Amerikaanse economie. Nog op de dag van het interview kreeg Trump daarom van de aan de Washington Post verbonden Fact Checker vier zogenaamde 'Pinocchios' op een schaal van vier voor zijn “onzinnige claim.”

 

Trump stelt zijn land namelijk voor de taak om een staatsschuld aan te pakken die groter is dan het Bruto Nationaal Product (iets minder dan 18 biljoen dollar). Hij zal dus op de een of andere manier een extra 2,4 biljoen dollar per jaar vrij moeten zien te maken op een totale overheidsbegroting van 3,7 biljoen dollar. Daarnaast heeft de flamboyante zakenman ook nog eens rekening te houden met de bijna 7 biljoen dollar waarmee de staatsschuld vóór 2024 zal toenemen. Het overschot van 2,4 biljoen dollar dat Trump ieder jaar zou moeten waarmaken, is bovendien acht keer zo groot als het hoogste surplus ooit bereikt in de Amerikaanse geschiedenis (300 miljard in het jaar 2000). Bij dit alles dient gezegd te worden dat het onafhankelijke Committee for a Responsible Federal Budget berekende dat Trumps huidige voorgenomen economische en fiscale beleid de staatsschuld juist ruwweg zou verdubbelen tot 38 biljoen dollar.

 

Economische boost

CNN schat dat Trump voor het slagen van zijn plan de uitgaven van de federale overheid met meer dan 60 procent zal moeten terugbrengen, aangezien hij niet bereid lijkt om belastingen te verhogen of te snijden in sociale voorzieningen en de uitgaven op het gebied van defensie zelfs wil opvoeren. Het heronderhandelen van de handelsverdragen zal bovendien wel enigszins bijdragen aan Trumps plan, maar zal zeker geen biljoenen dollars opleveren, als het al niet tot een handelsoorlog leidt.

 

De Washington Post kwam tot de conclusie dat, afhankelijk van de zwaarte van de overige maatregelen die hij besluit te nemen, Trump de jaarlijkse groei van de Amerikaanse economie zal moeten opdrijven naar een onrealistische 13 tot 24 procent (China had 'slechts' 7 procent economische groei in 2015). Alleen dan zal het begrotingsoverschot dusdanig groot zijn dat 19 biljoen dollar in acht jaar tijd kan worden weggepoetst. Een verdubbeling dan wel verviervoudiging in zo’n korte periode lijkt echter meer dan onwaarschijnlijk.

 

Fantasie

De dag na het interview legde een van Trumps adviseurs uit dat het plan verwezenlijkt kan worden door de verkoop van overbodige gebouwen en stukken land die de overheid in bezit heeft. Het onderhoud van deze bezittingen kost het land 1,7 biljoen dollar per jaar. Daarnaast kunnen rechten op grondstoffenwinning worden verkocht. Dergelijk kortetermijndenken heeft echter ongetwijfeld gevolgen voor de toekomst. Budgetspecialist Doug Holtz-Eakin staat versteld dat Trump uitspraken blijft doen die “op het eerste gezicht [al] belachelijk zijn.” Het waarmaken van diens nieuwste belofte noemt hij dan ook “razend onaannemelijk.”

 

De Washington Post plaatst Trumps plannen dan ook aan het uiteinde van een schaal die gaat van ‘math’, naar ‘fantasy math’ tot ‘Donald Trump’s economic math’. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.