Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Groeiende zorgen om partij onder belangrijke vrouwelijke Republikeinen

Dynph ten Haaf op 27 oktober 2016 - Reageren

Constante denigrerende opmerkingen, aantijgingen van seksueel geweld en een nieuwe confrontatie tussen tv-host Megyn Kelly en Newt Gingrich: de aaneenschakeling van vrouwonvriendelijke incidenten is dit verkiezingsjaar niet te missen. Steeds meer vrouwelijke leden van de Republikeinse Partij maken zich zorgen om het groeiende seksisme tijdens de verkiezingsstrijd, en wat dit betekent voor de positie van vrouwen binnen hun partij.

 

“Gefascineerd door seks”

Dinsdagavond was het weer raak. Toen FoxNews presentatrice Megyn Kelly Newt Gingrich vroeg naar de aantijgingen van seksueel geweld jegens Trump, barstte de bom. “Jij bent gefascineerd door seks en je geeft niks om beleid,” beet hij Kelly toe. Kelly reageerde daarop door te stellen dat ze niet gefascineerd is door seks maar door het beschermen van vrouwen en door degene die mogelijk president wordt.

 

Het is de zoveelste botsing, niet alleen tussen een belangrijke Republikeinse politicus en Megyn Kelly, maar tussen de Trumpcampagne en vrouwen in het algemeen. Eerder zei Trump onder andere over Kelly dat er “bloed uit haar waar dan ook” kwam en maakte hij de vrouwen die hem aanklaagden wegens seksuele intimidatie en wangedrag uit voor leugenaars. En dan was er nog het elf jaar oude  filmpje waarin hij stelde dat hij alles wat hij wilde kon doen met vrouwen, en dat hij ze gewoon bij de geslachtsdelen kon grijpen. Dat gesprek werd later afgedaan als “kleedkamerpraat.”

 

Trumps reactie op de confrontatie tussen Kelly en Gingrich was dan ook niet verrassend. Hij feliciteerde Gingrich met het “fantastische interview.” “Wij spelen geen spelletjes, hè Newt?” aldus Trump.

 

Partijsplitsing

De golf aan incidenten heeft zijn weerslag gehad op de eenheid binnen te Republikeinse Partij. Veel belangrijke vrouwelijke Republikeinse politici en strategen hebben zich hard uitgesproken tegen de Trump campagne en de partij zelf. Onder andere Senator Kelly Ayotte, voormalig presidentskandidate Carly Fiorina, en voormalig Minister van Buitenlandse Zaken Condolleeza Rice hebben vraagtekens gesteld bij de gang van zaken. “Donald Trump representeert mij en mijn partij niet,” aldus Fiorina.

 

Op dinsdag publiceerde The Washington Post een stuk van Amanda Carpenter, voormalig communicatieadviseur van Ted Cruz, waarin ze de sentimenten van veel vrouwelijke Republikeinen pijnlijk duidelijk maakt. De belangen van Republikeinse vrouwen die de partij “jarenlang verdedigd hebben tegen beschuldigingen van seksisme” worden volgens Carpenter door veel Republikeinse politici om politieke redenen onder het tapijt geschoven.  

 

Toekomst

Het feit dat de Republikeinse Partij ondanks alle vrouwonvriendelijke incidenten nog altijd geen hard standpunt inneemt of een felle veroordeling uitspreekt, is dan ook zeer problematisch. Niet alleen zorgt het voor een (gender)kloof binnen de Republikeinse Partij, ook richt het blijvende schade aan onder een van de belangrijkste groepen kiezers: vrouwen.

 

Vrouwen maken de meerderheid op van de kiezers, en zijn historisch gezien geneigd om op de Democratische Partij te stemmen. Te boek staan als een vrouwonvriendelijke partij levert dus niet alleen deze verkiezing een probleem met een aantal kiezers, maar kan in de toekomst nog veel meer schade aanrichten.  

 

Voor de Democraten is de vrouwonvriendelijkheid van Trump dan ook een zege. Ironisch genoeg is het namelijk Trump zelf die er keer op keer voor zorgt dat seksisme de orde van de dag wordt. De “war on women” verhaallijn die de Democraten proberen uit te spelen wordt op deze manier een self-fulfilling prophecy – één die de Republikeinse Partij serieuze problemen kan gaan opleveren.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.