Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Gevecht om meerderheid in het Congres

Suzanne Leppen op 12 oktober 2016 - Reageren

Paul Ryan heeft aangegeven geen campagne meer te willen voeren voor Trump en zich in plaats daarvan alleen nog maar te concentreren op het behouden van een Republikeinse meerderheid in het Congres. Tijd om te kijken hoe beide partijen er voor staan in de strijd om de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

 

Huidige stand van zaken

De mid-term verkiezingen van 2014 leverden grote winst op voor de Republikeinen en een meerderheid in beide huizen:

 

Huis

Totaal

Democraten

Onafhankelijk

Republikeinen

Huis van Afgevaardigden

435

188

0

247

Senaat

100

44

2

54

 

Hiermee hebben ze de grootste meerderheid in het Congres sinds 1929-1931. En de Republikeinen hebben dankbaar gebruik gemaakt van deze meerderheid: ze weigerden Obama’s nominatie voor rechter voor het hooggerechtshof in behandeling te nemen, wilden niet stemmen over wapenwetgeving en ze hebben Obama’s veto over een 9/11 wet teniet gedaan.

 

Ryan lijkt er al vanuit te gaan dat Clinton president zal worden. Het is dus niet zo vreemd dat hij er alles aan wil doen om een meerderheid in tenminste één van de huizen van het Congres te behouden zodat de Democraten geen vrij spel krijgen.

 

De Senaat

Senatoren hebben een termijn van zes jaar waardoor er elke twee jaar maar om een derde van de honderd plekken wordt gestreden. Van de 34 plekken waar in november op wordt gestemd zijn er momenteel 24 door Republikeinen bezet en tien door Democraten. Bij een deel van de races staat de uitkomst al zo goed als vast, maar elf races zijn nog erg spannend en bij tien van deze elf races is de huidige senator een Republikein. De Republikeinen hebben dus veel meer te verliezen.

 

Een bijkomend voordeel voor de Democraten is dat de twee onafhankelijke senatoren meestal met de Democraten meestemmen en dat bij een gelijke verdeling de vice-president (de voorzitter van de Senaat) de beslissende stem heeft. Dus als Clinton inderdaad president wordt, hoeven de Democraten maar vier plekken van de Republikeinen af te pakken om een meerderheid in de Senaat te krijgen. Volgens de laatste peilingen van FiveThirtyEight gaat het er om spannen, maar lijken de Democraten net iets meer kans op een meerderheid te maken.

 

Eerder bespraken we op deze site al een aantal van de meest interessante races: Kirk vs. Duckworth, Rubio vs. Murphy, Ayotte vs. Hassan, Toomey vs. McGinty & Johnson vs. Feingold.

 

Het Huis van Afgevaardigden

Bij het Huis van Afgevaardigden moeten alle leden elke twee jaar voor hun plek vechten en kan er theoretisch dus veel meer veranderen. In werkelijkheid, echter, is maar een heel klein deel van deze verkiezingen ook daadwerkelijk spannend.

 

Het is aannemelijk dat de Democraten een aantal plekken winst zullen maken, maar voor een meerderheid in het Huis zouden ze 30 plekken van de Republikeinen moeten overnemen. Volgens verschillende peilingen (Roll Call,  270 to win, Cook Politcal Report) is de kans dat ze dat lukt erg klein.

 

Angst voor negatieve invloed Trump

Ondanks deze rapporten zijn verschillende Republikeinen toch nog niet helemaal overtuigd dat ze de meerderheid in het Huis gaan behouden. De reden hiervoor is dat in een jaar waarin ook presidentiële verkiezingen worden gehouden veel kiezers voor de congresraces op kandidaten van dezelfde partij stemmen als waar ze voor de presidentiële race op stemmen. Zo kunnen congresleden meeliften op het succes van hun kandidaat, zoals de Democratische congresleden in 2008 profiteerden van de populariteit van Obama. Maar omgekeerd kan een impopulaire presidentskandidaat natuurlijk ook een negatieve invloed op de congresverkiezingen hebben, en dat is waar de Republikeinen bang voor zijn.

 

Trump was al de minst populaire presidentskandidaat allertijden en na het meest recente schandaal over  zijn seksitische uitspraken is dit ook in de peilingen weer duidelijk te zien. Een kleine winst voor Clinton zal waarschijnlijk niet leiden tot grote veranderingen in het Huis van Afgevaardigden, maar als ze met een landslide wint kunnen er ineens een heel aantal races spannend worden waar vooraf geen rekening mee werd gehouden.

 

Een lichtpuntje voor de Republikeinen is dat dit geen normaal verkiezingsjaar is en dat ook Clinton erg impopulair is bij een groot deel van de bevolking. Hierdoor is het goed mogelijk dat meer kiezers dan in voorgaande jaren op verschillende partijen stemmen voor de presidentiële race en voor de congresraces. Ryan lijkt hier zijn hoop in ieder geval op gevestigd te hebben.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.