Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Gary Johnson: de Libertarische derde keuze

Dynph ten Haaf op 25 mei 2016 - Reageren

De laatste dagen gonst de naam Gary Johnson weer rond in de Amerikaanse politiek. De voormalig gouverneur van New Mexico staat momenteel op tien procent in de nationale polls, naast Clinton en Trump. Maar wie is deze Libertarische politicus, en waar staat hij voor?

 

Johnson voert campagne voor het presidentschap onder de vlag van de Libertarische Partij, de minder bekende, derde partij in de Verenigde Staten naast de Democraten en de Republikeinen. De Libertarische Partij pleit breed gezien voor een kleinere federale regering met minder macht, en meer vrijheid voor het individu.

 

Van New Mexico naar Washington

Van 1995 tot 2003 was Johnson als Republikein gouverneur van de staat New Mexico. In zijn termijn als gouverneur stond Johnson vooral bekend om zijn standpunten omtrent belasting. Hij zette zich sterk in voor beleid omtrent belastingverlaging, dat hij baseerde op rationele afwegingen van kosten en baten. De enorme hoeveelheid veto’s die hij als gouverneur heeft moeten uitspreken om zijn doelen in New Mexico te bereiken leidden uiteindelijk tot de bijnaam Governor Veto.

 

In 1998 werd Johnson opnieuw verkozen tot gouverneur van New Mexico. In zijn tweede ambtstermijn richtte hij zich met name op kwesties als het bestrijden van de nog immer woedende drugsoorlog en hervormingen in het schoolsysteem in de staat.

 

In 2012 deed Johnson zijn eerste gooi naar het presidentschap. Hij stelde zich in eerste instantie verkiesbaar namens de Republikeinse partij op basis van een libertarisch programma. Nadat hij was uitgesloten van de meeste Republikeinse debatten en hij weinig momentum kreeg tijdens de eerste voorverkiezingen, besloot hij zijn campagne te vervolgen onder de vlag van de Libertarische partij. Hij haalde uiteindelijk tijdens de presidentsverkiezingen in november met 1,27 miljoen stemmen, bijna één procent van de totale stemmen en het hoogste aantal ooit in de geschiedenis van de Libertarische partij.

 

Campagne 2016

Op zes januari dit jaar kondigde Johnson zijn tweede presidentscampagne als Libertarische kandidaat aan. Hij denkt dat hij goed aansluit bij kiezers die gefrustreerd en ontevreden zijn door de keuze tussen Clinton en Trump. Voor die kiezers zorgt Johnson voor een mogelijke derde optie. 

 

Johnson omschrijft zichzelf als “fiscaal conservatief en sociaal liberaal.” Zijn campagneprogramma is dan ook sterk gefocust op het hervormen van het federale belastingsysteem. Johnson ziet het als zijn taak om de regeringsuitgaven te beperken en tot een gebalanceerd budget terug te brengen. Ook hier baseert hij zich op een rationele kosten- en batenanalyse: hij wil uitgaven in lijn brengen met inkomsten, zonder daarbij de belastingen te verhogen.

 

Kansen

Momenteel staat Johnson volgens de laatste nationale polls op tien procent, tegenover 38 procent voor Clinton en 35 procent voor Trump. Hoewel zijn cijfers opvallend te noemen zijn, is het onwaarschijnlijk dat Johnson de uiteindelijke verkiezingen zal winnen. Maar in een race met twee rivalen die beiden zo negatief gewaardeerd zijn dat het historisch te noemen is, kan Johnson wel herrie maken. En hoewel zijn winkansen nihil zijn, zal dat hem en zijn standpunten wel veel aandacht op kunnen leveren. Dan moet hij echter wel goed blijven scoren in de peilingen: een kandidaat mag pas meedoen aan de nationale debatten als hij in vijf landelijke peilingen minstens 15 procent scoort.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.