Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

GOP in verwarring: Is Trump nog te stoppen?

Jan-Willem Kranendonk op 2 maart 2016 - Reageren (4)

Tot diep in februari bestond er twijfel of Donald Trump een serieuze kanshebber was voor de nominatie. Uiteraard, hij scoorde bij een deel van de Republikeinse Partij. “Maar zodra het veld kleiner wordt, staat er iemand op die Trump zal verslaan”, was het devies. Na klinkende overwinningen in New Hampshire, South Carolina en Nevada sloeg de twijfel toe. Vannacht is die twijfel definitief omgezet in paniek en verwarring. Wie weerhoudt Donald J. Trump van de republikeinse nominatie?

 

Toegegeven, Trump heeft vannacht geen knock-out uitgedeeld. Hoewel hij zeven staten won (uitslagen onderaan artikel), presteerde hij in verschillende staten minder dan verwacht. Maar het totaalplaatje is dat Trump opnieuw gewonnen heeft en het goed deed bij vrijwel alle kiezersgroepen. Het partijkader zit met de handen in het haar en vraagt zich af hoe Trump afgestopt kan worden. Drie scenario’s.

 

1. Een andere kandidaat haalt alsnog de nominatie binnen

Tot op heden zijn de gedelegeerden vooral proportioneel verdeeld. Daardoor heeft Trump momenteel geen meerderheid van gedelegeerden aan zijn kant, ondanks dat hij de meeste staten gewonnen heeft. Vanaf 15 maart staan vooral winner-takes-all staten op het programma. Met overwinningen in Ohio, Florida en Illinois kan Marco Rubio of Ted Cruz op die dag de achterstand in één keer goedmaken.

 

Het probleem? Welke kandidaten moeten de race verlaten. De afgelopen dagen bestempelden de media Marco Rubio als de uitdager van Trump. Een logische conclusie na Rubio’s goede week. Hoewel hij vannacht won in Minnesota, is de verhaallijn dat Rubio de beste tegenkandidaat is voor Trump naar de achtergrond verdwenen. Ted Cruz had weliswaar een goede nacht, maar is impopulair bij het partijkader. Bovendien kan hij vooralsnog niet de conservatieve en evangelicale kiezer overtuigen. Zonder hen is een overwinning van Cruz uitgesloten. John Kasich heeft altijd gezegd zich op Ohio te richten. Druk vanuit het kamp-Rubio zal hij niet serieus nemen nadat de senator uit Florida vannacht slecht presteerde.

 

Kortom: het veld lijkt niet kleiner te worden. Bovendien is het maar de vraag of de huidige kandidaten één-op-één meer stemmen zouden halen dan Trump. In veel staten haalt de vastgoedmagnaat al ruim 35 procent van de stemmen en ook hij zal profiteren van kandidaten die de race verlaten. Anderzijds is Trump nog steeds impopulair bij de Republikeinen. Eén-op-één zou hij het bijvoorbeeld tegen Rubio mogelijk verliezen. Zolang niemand zich ontworstelt aan de rest van het veld, is dit scenario echter uitgesloten.

 

2. Een contested convention

Enkele weken geleden schreef Thomas Mulder – terecht – op deze site dat het nog veel te vroeg is om te spreken over een contested convention. Voor het partijkader is dit inmiddels het meest kansrijke scenario. De campagne van Marco Rubio schijnt zich hier ook reeds terdege op voor te bereiden.

 

Paradoxaal genoeg is het voor dit scenario niet per se verkeerd als er meerdere kandidaten in de race blijven. Voorwaarde is echter dat zij zich richten op verschillende staten. John Kasich zou zich in dat geval moeten richten op de Noordoostelijke staten en Ohio, Ted Cruz op de meer conservatieve en evangelicale staten en Marco Rubio op staten als Florida, Utah en Wisconsin. Doordat de komende weken de kalender zo vol is, kan Trump zich niet zo makkelijk concentreren op één staat of één gebied. Als zijn tegenstanders dat wel doen, kan Trump daarmee mogelijk weerhouden worden van het behalen van een meerderheid aan kiesmannen. Vraag is echter of de republikeinse kandidaten bereid zijn aan een dergelijk scenario mee te werken. Dat lijkt op dit moment uitgesloten.

 

Uiteraard kan dit scenario ook plaatsvinden met uiteindelijk één tegenkandidaat. Voor het behalen van de republikeinse nominatie zijn 1.237 delegates nodig. Hypothetisch: als Ted Cruz 450 delegates verzamelt voordat hij uitstapt en John Kasich 150, hebben zij samen zo’n 25 procent van de gedelegeerden in hun bezit. Dan wordt het voor Marco Rubio en Donald Trump een zware dobber om uiteindelijk de meerderheid te behalen voor de conventie.

 

3. Een contested convention met een kandidaat die laat in de race stapt

Vooropgesteld: dit scenario is hoogst onwaarschijnlijk. Enkel wanneer Donald Trump na Florida en Ohio op 15 maart afstevent op een duidelijke overwinning, zou dit overwogen kunnen worden. Of eigenlijk: zou Mitt Romney dit kunnen overwegen. Want Romney is de enig overgebleven Republikein die populair én ervaren genoeg is om Trump misschien van een meerderheid af te houden. Meet the Press presentator Chuck Todd speculeerde hier reeds over en op margeblogs was er recent ook een gerucht dat Romney een late entry niet uitsluit. Toch is de kans klein dat dit gebeurt door de gevolgen voor Romney’s reputatie bij mislukking en vergrote kans op een onafhankelijke kandidatuur van Trump.

 

De wedkantoren schatten de kans van Trump op de nominatie in op meer dan 80 procent. Daarmee zitten ze vermoedelijk dicht bij de werkelijkheid. Die wetenschap zal de paniek in de Republikeinse Partij de komende dagen verder doen toenemen. De partijleiders moeten proberen de partij bij elkaar te houden en indien mogelijk een ander persoon dan Trump te kandideren. Een welhaast onmogelijke opdracht. Zeker na vannacht, waarin Donald Trump opnieuw de winnaar was. En winnen is de enige mogelijkheid de nominatie te verwerven. 

 

Staat Trump Cruz Rubio Kasich Carson
Alabama 43 21 19 4 10
Alaska 34 36 15 4 11
Arkansas 33 31 25 6 6
Georgia 38 24 25 6 6
Massachusetts 49 10 18 18 3
Minnesota 21 29 37 6 7
Oklahoma 28 34 26 4 6
Tennessee 39 25 21 5 8
Texas 27 44 18 4 4
Vermont 33 10 19 30 4
Virginia 35 17 32 9 6

Aantal gewonnen gedele-

geerden op Super Tuesday

234 209 90 19 3

 

Projectie gewonnen gedelegeerden op Super Tuesday is gebaseerd op het live model van The New York Times

Reacties (4)

- op 2 maart 2016 15:13:

Die gedelegeerden komen niet van NYTimes. Daar staan heel andere getallen.

- op 2 maart 2016 16:31:

Naar wie gaan de reeds toegewezen gedelegeerden als een kandidaat de race verlaat?

Jan-Willem Kranendonk op 2 maart 2016 19:30:

Jawel hoor. Dit zijn de gedelegeerden die op Super Tuesday gewonnen zijn. Zie deze link en dan de gedelegeerden tussen haakjes. 

Jan-Willem Kranendonk op 2 maart 2016 19:35:

Deze gedelegeerden moeten normaliter alsnog op de kandidaat stemmen waar ze aan zijn toebedeeld. Dat geldt alleen voor de eerste ronde. Vanaf de tweede ronde zijn ze vrij om te kiezen - ongeacht of de kandidaat een endorsement heeft uitgebracht.