Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

GOP debat: Vijf takeaways

Jan-Willem Kranendonk op 29 januari 2016 - Reageren

Hoe verloopt een Republikeins debat zonder Donald Trump? Die vraag werd vannacht beantwoord in het Fox News debat. Ted Cruz kreeg de aanvallen om zijn oren en Rand Paul toonde zijn kwaliteiten. Vijf takeaways.

 

1. Het gaat niet om Trump, maar…

Bij de aftrap van het debat noemde debatleider Megyn Kelly Trump ‘de olifant die niet in de kamer is’. Trump weigerde om deel te nemen aan het debat. Aanvankelijk was de reden dat Kelly hem teveel het vuur aan de schenen had gelegd. Later stelde the Donald dat het persbericht van Fox News hem dit besluit had doen nemen. De echte reden was waarschijnlijk dat er door zijn afwezigheid veel aanvallen op zijn naaste belager Ted Cruz zouden worden gelanceerd – en dat gebeurde ook.

Hoe het ook zij, de kandidaten moesten duidelijk even wennen aan een debat zonder Trump. Dat weerhield kandidaten er niet van om hem stevig te bespotten. Zo zei Cruz sarcastisch: “Ik ben een maniak, iedereen op dit podium is dom, vet en lelijk en Ben [Carson, red], jij bent een verschrikkelijk slechte chirurg”. Ook Marco Rubio en Jeb Bush deden een duit in het zakje.

En Trump? Die haalde zes miljoen dollar binnen voor veteranen.

 

 

2. Rand Paul laat zich zien

De libertarische Paul is een vreemde eend in de bijt van het Republikeinse veld. Bij het vorige debat voldeed hij niet aan de voorwaarden om mee te doen aan het debat, waarna hij het ‘undercard debate’ aan zich voorbij liet gaan. Tijdens zijn terugkeer op het hoofdpodium strooide hij met scherpe aanvallen en toonde hij eindelijk de passie waarmee hij een gedreven groep aan volgelingen heeft gecreëerd. Zo moest Ted Cruz het ontgelden omdat hij niet aanwezig was bij een stemming over een belangrijke wet die de Federal Reserve transparanter moest maken. Rand Paul sprak ook over thema’s die normaal weinig aan bod komen tijdens Republikeinse debatten, zoals armoede en de discriminatie van Afro-Amerikanen. Het zal te weinig zijn voor een grote ommekeer, maar vannacht liet Rand Paul zien wat hij in een inhoudelijker campagne had kunnen bijdragen.

 

 

3. Cruz moet het ontgelden

Zonder Trump was Cruz degene op het podium die het hoogst in de peilingen staat. Dat betekende niet alleen dat de Texaan zijn favoriete doelwit kwijt was, maar ook dat hij de aanvallen van anderen moest verduren. Rand Paul en Marco Rubio verweten hem een opportunist te zijn. Laatstgenoemde verweet hem zelfs dat Cruz’ campagne op leugens is gebouwd en dat “de waarheid is, Ted, dat je tijdens deze campagne alles hebt willen zeggen en doen om stemmen te krijgen”. Ook andere deelnemers lieten van zich horen. 

Cruz hield zich voor het merendeel staande, maar op een gegeven moment werd het hem te gortig. Na een serie aanvallen dreigde hij van het podium te lopen als er nog één gemene vraag zou worden gesteld. Het was grappend bedoeld, maar goed landen deed zijn opmerking niet.

 

 

4. Rubio en Bush clashen over immigratie

De senator uit Florida is verreweg de beste debater van het Republikeinse veld en toonde dat ook vannacht op bepaalde momenten. Tegelijk bleek hij op het gebied van immigratie nog steeds kwetsbaar te zijn. Fox News toonde een compilatie van filmpjes waaruit blijkt dat Rubio in het verleden geen voorstander was van amnestie voor illegale immigranten. Op de vraag van debatleider Kelly of de senator nog vertrouwd kon worden op dit standpunt, legde Rubio uit dat alleen met beveiligde grenzen illegale immigratie kan worden tegengegaan. Tegelijk moet er een oplossing komen voor de immigranten die reeds in de VS zijn.

Bush, die pleit voor een legale status voor immigranten, verweet Rubio vervolgens opportunisme. Laatstgenoemde bepleitte eenzelfde oplossing, totdat het impopulair bleek te zijn bij de conservatieve kiezer.

 

 

5. Waar waren de andere debaters?

Ook Ben Carson, John Kasich en Chris Christie namen deel aan het debat. Hun bijdrage bleef echter beperkt. Christie koos ervoor om iedere vraag te beantwoorden met een aanval op Hillary Clinton. Kasich benoemde zijn prestaties als gouverneur van Ohio, maar wist daarmee niet de handen op elkaar te krijgen. Carson kwam slecht uit een vraag over hoe hij met Vladimir Poetin zou omgaan wanneer hij president werd.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.