Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Fiscaal gevecht Obama en Boehner gloort aan horizon

Jan-Willem Kranendonk op 8 november 2012 - Reageren

“Ik kijk er naar uit om samen te werken met leiders van beide partijen om de problemen aan te pakken die we alleen samen op kunnen lossen”, zei Barack Obama in zijn overwinningsspeech. Daarmee zagen we weer iets van de Obama van vier jaar geleden, die samenwerking tussen de Republikeinen en Democraten in Washington beloofde. Daar is de afgelopen vier jaar echter weinig van terechtgekomen. Beide partijen stelden zich hard op, onder meer over de aanpassingen in het belastingstelsel. De komende periode kan dit ook weer een breekpunt worden.

 

Obama heeft een historische prestatie geleverd door president te worden met een campagne die hogere belastingen voor de rijken beloofde. Zijn team zegt het niet letterlijk, maar het wordt in het Democratische kamp ook beschouwd als een mandaat om de belastingen te verhogen. Een exit poll liet zien dat zo’n zestig procent van de Amerikanen vindt dat de rijkste medeburgers meer geld aan de staat af moeten dragen. Cijfers waar Obama zich door gesteund zal voelen.

 

De belastingverhoging zal voor Obama dan ook een breekpunt zijn in de besprekingen met de Republikeinen. Vermoedelijk zal hij aanbieden dat belastingvoordelen voor minderheden afgeschaft zullen worden, ondanks dat dit een belangrijk thema is voor de Democraten. Maar de Republikeinen zal hij daar niet mee kunnen paaien. Direct na de verkiezingen gaf de leider van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, aan dat belastingverhogingen onbespreekbaar zijn.

 

Boehner – met rechterhand Eric Cantor – en Obama kruisten de afgelopen vier jaar meermaals de degens. Het gevecht over de begroting in 2011 verloren de Republikeinen in de ogen van het volk, maar de herkozen president hoeft niet te rekenen op een nieuwe overwinning. Beide partijen zijn met hun handen gebonden als het gaat om belastingverhogingen. Een nieuwe impasse lijkt enkele dagen na de verkiezingen opnieuw in het vizier te liggen.

 

De kans is groot dat Obama dit gevecht alleen buiten Washington kan winnen. Blijkt dat er geen marge is om te onderhandelen, zal hij opnieuw de boer opgaan om kiezers van zijn gelijk te overtuigen. Lukt het hem om de Republikeinse delegatie in het Huis van Afgevaardigden weg te zetten als onverzettelijke politici die alleen hun eigen belang in het oog hebben, kunnen de Democraten over twee jaar mogelijk het Huis van Afgevaardigden terugwinnen bij de mid term verkiezingen. Met een Democratische Senaat kan Obama vervolgens alle belastinghervormingen doorvoeren die hij nodig acht.

 

Maar er zijn mogelijkheden om een gedeeltelijke herziening van het belastingstelsel te komen. Boehner heeft namelijk aangegeven dat hij de leiding in de onderhandelingen aan de president geeft. “Mr. President, dit is uw moment. We zijn klaar om geleid te worden, niet als Democraten of Republikeinen, maar als Amerikanen. We willen dat u de leiding neemt, niet als een liberaal of een conservatief, maar als de president van de Verenigde Staten van Amerika”, zei hij. Volgens Boehner is een hervorming van het belastingstelsel noodzakelijk, niet het minst omdat het belastingstelsel zeer onduidelijk is vanwege allerlei subsidies, aftrekposten en andere regeltjes.

 

Daarmee delen Boehner en Obama in ieder geval één gezamenlijk doel. Beide leiders vinden dat het belastingstelsel herzien moet worden. Kunnen zij van het breekpunt ‘belastingverhoging voor de rijken’ een maakpunt maken, ligt de noodzakelijke hervorming in het verschiet. Komende weken zullen de heren verkennende gesprekken starten. Het wordt interessant om te zien of Boehner en Obama hun ideologische verschillen kunnen overbruggen en een overeenstemming bereiken. Want ondanks hun woorden over de benodigde samenwerking, hebben hun daden in het verleden anders laten zien.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.