Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Feministische voorverkiezingen

Cissy Lancee op 12 februari 2016 - Reageren

"Er is een speciale plek in hel voor vrouwen die andere vrouwen niet helpen" riep politica en feministe Madeleine Albright tijdens haar speech voor Hillary Clinton in New Hampshire. Er werd door onder andere Hillary Clinton hard om gelachen maar er kan misschien toch een serieuzere betekenis achter worden gezocht dan in eerste instantie het geval lijkt.

 

Clinton probeert, veelal ongemerkt, in haar campagne te focussen op haar vrouw zijn om te laten zien hoe vooruitstrevend ze is. Maar na de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire is gebleken dat jonge Democratische vrouwen toch eerder op Bernie Sanders stemmen. Er is namelijk sprake van een generational gap tussen de vrouwelijke democratische kiezers.

 

Amerikaanse millennial women, vrouwen geboren na 1980, vinden dat de keuze voor een president aan moet komen op beleid en willen hun keuze niet baseren op sekse. Zij lijken ervan overtuigd dat zij ooit nog wel een vrouwelijke president gaan meemaken. Oudere vrouwen daarentegen vinden het de hoogste tijd worden voor een vrouw aan de politieke top en zien in Clinton een zeer geschikte kandidaat door haar ruime ervaring.

 

Er valt wat voor te zeggen dat er door sommige kiezers op een vrouwelijke president wordt gehoopt want vrouwen zijn zeer onder gerepresenteerd in de Amerikaanse politiek en het bedrijfsleven. Van alle gouverneurs is maar twaalf procent vrouw, van alle burgemeesters is dit achttien procent en in de Fortune 1000, een toonaangevende lijst van tijdschrift Fortune met de duizend grootste Amerikaanse bedrijven, is minder dan vijf procent van de CEO’s vrouw. De cijfers over de participatie van vrouwen in de Amerikaanse politiek zijn naar verhouding zelfs gelijk aan die van Saudi-Arabië. Het lijkt de hoogste tijd te zijn voor veranderingen.

 

Journaliste en ook feministe Gloria Steinem heeft ooit eerder gezegd: "Een samenleving waarin er sprake is van gelijkheid tussen man en vrouw, is een samenleving waarin het woord sekse niet bestaat maar een waar iedereen zichzelf kan zijn." Deze uitspraak lijkt ze nu zelf tegen te spreken toen ze afgelopen vrijdag zei dat jonge vrouwen op Sanders in plaats van Clinton stemmen om indruk te maken op jonge mannen, omdat deze groep Sanders zou steunen. Steinem lijkt, net als Albright, ook teleurgesteld in de groep vrouwen die niet op Clinton stemt. De uitingen van beide feministen werken nadelig voor Clinton want op deze manier wordt er opnieuw de nadruk gelegd op Clinton als de eerste vrouwelijke Amerikaanse president en niet op haar politieke ideeën.

 

Hoe bereik je als Clinton zijnde de gelijkheid waar ze zo naar streeft? Er zijn immers voor jonge vrouwen reden engenoeg om op Sanders te stemmen. Hij wil onder andere de rente op studieschulden drastisch verlagen en studeren gratis maken op openbare universiteiten. Dit kan voor jonge generaties en hun kinderen positieve gevolgen gaan hebben.


Doordat Clinton al geruime tijd de gender card speelt, lijkt ze de vrouwelijke kiezers die ze voor zich hoopte te winnen, juist te gaan verliezen. Het is afwachten of ze dit nog lang volhoudt en hoe ze zich tijdens de komende voorverkiezingen zal gaan opstellen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.