Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Een week later: wat gebeurde er na Iowa?

Peet van Leeuwen op 9 februari 2016 - Reageren

We zijn nu een week verder en de rookwolken rond de voorverkiezingen in Iowa beginnen op te klaren. In plaats van vooruit te kijken naar New Hampshire, blikt dit artikel nog één maal terug op Iowa: een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen week.

 

Zoals verwacht betekenden de resultaten van de voorverkiezingen het einde voor de campagnes van enkele kandidaten. Mike Huckabee en Martin O’Malley waren de eerste die hun handdoek in de ring gooiden. En later haalden ook Rand Paul en Rick Santorum hun namen van de kieslijst. Er was voor de verkiezingen ook even sprake van het opgeven van Ben Carson, maar dit bleek een ‘vergissing’ te zijn, gemaakt door Ted Cruz.

 

Campagnemedewerkers van Cruz hebben namelijk vlak voor aanvang van de verkiezingen laten doorsijpelen dat Carson zijn campagne zou beëindigen. Omdat hiervan geen sprake was, betichtte Carson de Texaanse kandidaat vervolgens van sabotage. Cruz heeft al snel verontschuldigingen aangeboden voor het incident, en noemde het een “vergissing.” Hij wijt deze vergissing aan het gerucht dat Carson geen campagne ging voeren in New Hampshire en South Carolina. Carson heeft de verontschuldiging schoorvoetend geaccepteerd.

 

Aan Republikeinse zijde was het grote nieuws dat niet Trump, maar Cruz er met de winst vandoor ging. Trump wist zijn voorsprong in de peilingen niet in een zege om te zetten, en Cruz zijn evangelicaal electoraat wist in grote getale de weg naar de stembus te vinden.

 

Waar Trumps tweede plaats voelde als een verlies, voelt Marco Rubio’s derde plaats als een grote overwinning. Rubio creëerde voor het eerst een duidelijke afstand ten opzichte van kandidaten als Bush, Kasich en Christie. Hij heeft daarnaast ook een grote sprong gemaakt als het gaat om steun van het Republikeinse establishment. Met hun officiële steun laten zij duidelijk blijken dat zij liever Rubio als kandidaat zien, dan Trump of Cruz.

 

Aan Democratische zijde waren ook opvallende dingen te noteren de afgelopen week. Niet geheel onverwachts staakte O’Malley zijn campagne, nadat hij nog geen één procent wist te bemachtigen. Wat wel opvallend was, is dat de resultaten van Clinton en Sanders zó dicht bij elkaar lagen. Het was lange tijd too close to call en toen Clinton de overwinning opeiste, zorgde de krant de Des Moines Register nog voor wat opschudding.

 

De krant plaatste een redactioneel artikel waarin zij opriepen tot een hertelling. De krant noemde de marge te klein en was het niet eens met de snelle afronding van de cijfers. Verder vonden zij de verkiezingen te ondoorzichtig en dat er teveel wordt vastgehouden aan oude tradities die transparante verkiezingen tegenwerken. Politico weet te melden dat veel van de problemen rond de teling te maken hadden met een slechte voorbereiding en problemen met technologie.

 

De kritiek bleef daarna verder groeien en de partij voelde zich genoodzaakt om opnieuw te kijken naar de resultaten. Deze nieuwe resultaten werden gisteren naar buiten gebracht en laten zien dat de overwinning van Clinton kleiner is dan aanvankelijk werd vermeld. En de nieuwe resultaten onthullen dat er wel degelijk fouten zijn gemaakt in de oorspronkelijke telling: in vijf van de veertien districten was er fout geteld. Clinton blijft echter de winnaar, met 49.84 procent, tegenover Sanders’ 49.59 procent.

 

Iowa heeft, net als zo vaak in de Amerikaanse verkiezingen, de gemoederen hoog doen oplopen, zijn verwachtingen waar gemaakt en voor verrassingen gezorgd. Het heeft enige duidelijkheid gebracht over wie de koplopers zijn, maar door de verrassingen heeft Iowa vooral gezorgd voor een nog interessanter vervolg van de voorverkiezingen. Next stop: New Hampshire.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.