Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Een tussenstand in Hillary Clinton’s e-mailaffaire

Cissy Lancee op 4 maart 2016 - Reageren

Deze week was Hillary niet alleen in het nieuws door haar overwinning op Super Tuesday maar er was ook nieuws omtrent het onderzoek naar haar privé e-mailserver.

 

Afgelopen maandag publiceerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken voor de laatste keer e-mailcorrespondentie, afkomstig van Hillary Clinton’s privé e-mailserver. Het bekend maken van de deze keer 3800 pagina’s gebeurde op bevel van de Justice Department, die eiste dat al het e-mailverkeer, in het totaal 53.000 pagina’s aan e-mailverkeer, uiterlijk eind februari openbaar zou worden gemaakt. Ze zijn namelijk het bewijsmateriaal in het onderzoek van de FBI waarbij wordt onderzocht of Clinton, als minister van Buitenlandse zaken, tussen 2009 en 2013 geheime informatie via haar privéserver heeft verstuurd.

 

Dat Hillary Clinton op Super Tuesday in zeven staten van Bernie Sanders won, zorgt ervoor dat de spotlight nog meer op Clinton komt te staan en dan met name op dit onderzoek. Zo werd een dag na haar laatste overwinning bekend dat er gratie is verleend aan voormalig werknemer, Bryan Pagliano, van het ministerie van Buitenlandse zaken. Hij heeft in 2008 meegewerkt aan Clinton’s presidentiële campagne, om vervolgens een jaar later haar privé e-mailserver aan te maken in haar huis in New York. In ruil voor zijn vrijstelling verwacht de FBI van Pagliano volledige medewerking, aangezien hij tot op heden gebruik heeft gemaakt van het recht om te zwijgen. Dit ondanks verzoeken van Clinton’s campagne om mee te werken aan het onderzoek.

 

Nadat alle e-mails zijn bekeken zal de FBI nu gaan onderzoeken of er geheime informatie door Clinton is verzonden of ontvangen en of er daardoor een strafbaar feit is gepleegd. Er zijn nog steeds geen aanwijzingen dat Clinton zal worden aangeklaagd in deze zaak. Wel bestaat de kans dat Clinton nog ondervraagd wordt door de FBI over haar motivatie om de server op te zetten en hoe deze gebruikt werd.

 

Na de afgelopen voorverkiezingen lijkt de e-mailaffaire Clinton geen grote schade toe te brengen en in afwachting van het onderzoek zal ze er alles aan doen om haar onschuld te bewijzen.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.