Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Een negatief Trump-effect?

Suzanne Leppen op 9 september 2016 - Reageren

Veel Republikeinen maken zich zorgen over wat de slechte peilingen en Trumps zwakke grondcampagne zullen betekenen voor de andere Republikeinen die in november ook op het stembiljet zullen staan. Ze zijn bang dat zelfs kandidaten in conservatieve districten niet veilig zijn. Verschillende Republikeinse strategen geven deze week aan dat ze stappen ondernemen om een negatief Trump-effect te voorkomen.

 

Trump voert een atypische campagne door sterk te leunen op de gratis aandacht die hij in de media krijgt in plaats van op een sterke lokale organisatie in belangrijke staten en districten, en steun van het Republikeinse Nationaal Comité. Maar hoewel hij zelf inderdaad veel gratis aandacht krijgt en het hiermee ver weet te schoppen, werkt deze strategie niet voor onbekendere kandidaten die nauwelijks in de media genoemd worden.

 

Voor deze kandidaten is een meer traditionele manier van campagnevoeren nodig met (gekochte) tv-reclames, en enthousiaste en georganiseerde vrijwilligers die kiezers proberen te overtuigen voor hun kandidaat te stemmen.

 

Onduidelijkheid over electorale kaart

Republikeinen maken zich vooral zorgen omdat er veel onduidelijkheid is over wat de mogelijkheden zijn in november. Normaal gesproken zijn er maar een klein aantal swing states terwijl de uitslag in een groot deel van de staten al zo goed als vast staat. Maar doordat Trump en Clinton geen standaard kandidaten zijn lijkt er deze verkiezingen veel meer mogelijk en vechten de kandidaten ook in staten waar ze normaal gesproken niet naar om zouden kijken. Zo gaf Trump aan zijn pijlen ook te richten op verschillende traditioneel Democratisch stemmende staten zoals Pennsylvania, Michigan en Washington, en de Clinton campagne heeft plannen om geld uit te geven aan reclames in Arizona en Georgia waar bijna altijd Republikeins gestemd wordt.

 

Een ander probleem volgens de Republikeinen is dat Trump het slecht lijkt te doen onder verschillende belangrijke groepen, zoals hogeropgeleiden en vrouwen. Ze vrezen dat in sommige conservatieve districten deze groepen besluiten om niet te gaan stemmen of zelfs overgehaald kunnen worden om Democratisch te stemmen, vooral als Clinton hier actief campagne gaat voeren. Hoewel dit in veel Republikeinse staten er niet meteen voor zal zorgen dat Clinton de staat wint, kan dit wel negatieve gevolgen hebben voor de races op lager niveau.

 

Republikeinen grijpen in

Inmiddels zijn er verschillende initiatieven ontstaan om deze kandidaten te helpen. Zo hebben zowel de Republican Governors Association als het Senate Leadership Fund geld overgemaakt naar Indiana en Missouri om de gouverneurs en senatoren in die staten te helpen. Beide staten stemmen traditioneel gezien meestal Republikeins, maar dit jaar beloven de lagere races spannend te worden, hoewel Trump in beide staten wel op voorsprong staat in de peilingen.

 

In Arizona heeft senator John McCain, die toch al geen fan is van Trump, besloten het heft in eigen handen te nemen door een grote grondcampagne te organiseren.

 

Vertrouwen in Trump wordt wel iets groter

Ondertussen worden sommige Republikeinen in swing states wel langzaam iets positiever over de kansen van Trump in november. Inmiddes gelooft 39 procent van de ondervraagde Repulbikeinen dat Trump in hun swing state zou winnen als de verkiezingen nu gehouden zouden worden. Dit is het hoogste percentage tot nu toe.

 

Een van de redenen hiervoor is waarschijnlijk dat de kandidaten in de peilingen weer dichter bij elkaar liggen. Hierdoor is het vertrouwen van de Democraten in Clinton dan ook iets afgenomen, al is dit met 94 procent nog steeds erg hoog en veel hoger dan het vertrouwen van de Republikeinen in Trump.

 

Bron: http://www.politico.com/story/2016/09/donald-trump-win-gop-insiders-227916 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.