Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Een gespleten Republikeinse conventie?

Thomas Mulder op 13 februari 2016 - Reageren (1)

Na de teleurstellende vijfde plaats in New Hampshire spreekt de Rubio-campagne openlijk over de mogelijkheid dat geen van de kandidaten een meerderheid zal hebben op de Republikeinse conventie. De geruchten over een zogenaamde brokered convention  leven weer op. Maar wat is dat eigenlijk? En koersen de Republikeinen er op af?

 

Brokered Convention

Bijna ieder verkiezingsseizoen doen er wel geruchten de ronde dat een van de partijen afstevent op een gespleten conventie waarbij geen van de kandidaten een meerderheid heeft, een zogenaamde brokered convention, tegenwoordig ook vaak contested convention genoemd. Zo’n conventie kan ontstaan er als ten minste drie kandidaten in de race blijven tot aan de nationale conventie van de partij én geen van die kandidaten een meerderheid aan gedelegeerden heeft verzameld tijdens de voorverkiezingen.

 

Een dergelijke situatie levert een politiek spektakel op. Een kandidaat moet namelijk een absolute meerderheid hebben om genomineerd te worden. Om de impasse te doorbreken worden er meerdere stemrondes gehouden en mogen de gedelegeerden zelf bepalen op wie zij stemmen. De uitslag van de voorverkiezing in hun thuisstaat is dus niet meer belangrijk. Daardoor wordt de conventie een politieke koehandel, waarbij de kandidaten gedelegeerden in hun kamp proberen te lokken.

 

Belangrijk detail is dat ook op nieuwe kandidaten gestemd kan worden, die niet meededen in de voorverkiezingen. Zo kan een ‘buitenstaander’ gekozen worden als compromis, in de hoop dat hij of zij de gespleten partij kan verenigen en naar het Witte Huis kan leiden.

 

Een brokered convention was jarenlang traditie bij de partijen, maar tegenwoordig komen ze niet meer voor. De laatste keer dat het fenomeen plaats vond was in 1952 toen Adlai Stevenson genomineerd werd door de Democratische partij. Meerdere keren werd er rekening gehouden met een brokered convention, maar deze werden op het laatste moment verijdeld. In 1976 haalde Gerald Ford op het nippertje meer stemmen dan Ronald Reagan bij de eerste stemronde. Bij de Democraten werd in 1984 en 1988 een contested convention afgewend. Hoewel Walter Mondale in '84 de meeste delegates had, kwam hij er toch veertig tekort voor een meerderheid. Zijn rivaal Gary Hart trok zich terug in de hoop dat hij running mate zou worden. Dat was tevergeefs, want Mondale koos voor Geraldine Ferraro. In 1988 wonnen Michael Dukakis, Al Gore en Jesse Jackson alle drie een aantal staten, maar wist Dukakis zijn aanhang het meest te vergroten en ging hij met de nominatie aan de haal.  

 

Brokered convention bij de Republikeinen?

Maar is het een gekke gedachte? De Republikeinse partij lijkt gespleten te zijn. Trump heeft zijn eigen aanhang, maar kan tot nu toe in geen enkele peiling rekening op een meerderheid binnen de partij. Ted Cruz lijkt dé conservatieve kandidaat van 2016 en heeft daarmee een omvangrijke groep achter zich. En dan is er het kiezersblok dat voor een gevestigde kandidaat wil stemmen en nog twijfelt tussen Marco Rubio, Jeb Bush en John Kasich. Geen van deze kiezersgroepen heeft een meerderheid. Een contested convention is dus niet uitgesloten. Nate Silver schatte bijvoorbeeld in december de kans op een brokered convention reeds op twintig procent en de kansen zijn sindsdien niet kleiner geworden. 

 

Toch is het nog veel te vroeg om te spreken over een brokered convention. Er zijn slechts twee voorverkiezingen geweest en er zijn nauwelijks gedelegeerden verdeeld. Er is nog genoeg tijd voor de kandidaten om momentum op te bouwen en de strijd vroegtijdig te beslissen. Daarnaast lijkt Trump te profiteren van een gespleten establishment, dat maar niet kan kiezen tussen Bush, Rubio en Kasich. Zolang dat kiezersblok haar stemmen verdeelt, heeft Trump een grotere kans om voorverkiezingen te winnen en gedelegeerden te veroveren. Als het establishment zich snel weet te verenigen achter één kandidaat, zou de race een onbesliste driemansstrijd kunnen worden of zelfs in een overwinning voor die kandidaat kunnen eindigen. 

 

Verschillende media berichten dat de Republikeinse partijtop hoopt op een brokered convention als Trump of Cruz aan kop gaat. Zij hopen dat de partij tot zinnen komt in de chaos van de conventie en een gematigde compromiskandidaat nomineert. De top zou zelfs overwegen een buitenstaander naar voren te willen schuiven, die boven de andere kandidaten staat en de partij weer kan verenigen. Mitt Romney lijkt die situatie kansrijk om de nominatie te verwerven. Hij heeft ervaring als presidentskandidaat, is populair binnen de partij en wordt gezien als één van de belangrijkste leiders van de Republikeinen.

 

In mei of juni zullen we meer weten. Dan zijn de meeste voorverkiezingen geweest. De conventies van beide partijen vinden daarna plaats in juli.

 

 

Reactie (1)

Nicole van den Broek op 2 maart 2016 15:01:

Stél, er komt toch een 'brokered convention' en Trump wordt hier niet gekozen. Kan hij dan alsnog als independant verder gaan?