Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Een debat vol vuurwerk

Jesse Passchier op 26 februari 2016 - Reageren

Afgelopen nacht zijn de Republikeinse kandidaten opnieuw met elkaar in debat gegaan. Het debat, georganiseerd door CNN in Houston, Texas, werd van te voren bestempeld als belangrijk voor Marco Rubio en Ted Cruz. De twee liggen nek-aan-nek in de achtervolging op Donald Trump, die inmiddels al drie staten op rij heeft gewonnen en ver bovenaan staat in de peilingen. In het laatste debat, voordat Super Tuesday op 1 maart losbarst, probeerden beide kandidaten zich zoveel mogelijk te profileren als hét alternatief voor Trump.

 

Vol in de aanval

Marco Rubio was het hele debat bezig om Trump aan te vallen. Na zijn belabberde optreden tijdens het debat in New Hampshire, waar hij als een robot zinnen bleef herhalen, herpakte hij zich vannacht sterk. Elke kwestie die besproken werd, resulteerde in een aanval op Trump, van immigratie tot Obamacare, en van buitenlandpolitiek tot fraude en belastingzaken. Rubio beschuldigde Trump van het huren van immigranten voor zijn ondernemingen: “Donald, je hebt een groot aantal buitenlanders een baan gegeven, terwijl Amerikanen dit werk ook zouden hebben kunnen doen.” Trump antwoordde hierop dat hij de enige is van de kandidaten die ooit mensen heeft aangenomen. Ook kaartte Rubio een rechtszaak uit het verleden aan, waarin Trump illegale Poolse gastarbeiders gebruikte om zijn Trump Tower te bouwen. Rubio kreeg de lachers op zijn hand toen hij opmerkte dat Trump zichzelf aan het herhalen was.

 

 

Ook de kwestie tussen Israël en Palestina was een onderwerp waar fel over gesproken werd. Trump had zich al eerder uitgesproken over deze zaak: hij is pro-Israël, maar hij wil neutraal blijven in de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. Tegen het zere been van Rubio, die uithaalde naar Trump dat vredesonderhandelingen geen vastgoeddeals zijn. Trump antwoordde dat een deal een deal is, waarop Rubio pareerde met: “een deal is geen deal als je onderhandelt met terroristen.”

 

Cruz onder druk

Op 1 maart wordt er gestemd in Texas, de thuisbasis van Ted Cruz. Er worden 155 gedelegeerden verdeeld, meer dan alle vorige staten bij elkaar. Voor Cruz bood het debat dus ook een mogelijkheid om Trump aan te vallen, maar dit ging hem minder goed af dan Rubio. Cruz noemde het een slechte zaak dat Trump de afgelopen veertig jaar geld heeft gedoneerd aan Democraten: Jimmy Carter, Joe Biden, Hillary Clinton, en Harry Reid. Ook beschuldigde Cruz Trump van het steunen van immigratie hervormingen in 2013. Maar deze aanvallen kwamen minder goed uit de verf dan Rubio’s aanvallen. Daarnaast viel Trump Cruz juist aan op zijn gebrek aan steunbetuigingen. “Je hebt geen enkele steun van Republikeinse senatoren. Je werkt elke dag met deze mensen maar niemand steunt je. Je moet je schamen.” Gedurende het debat viel Cruz weg bij het debatgeweld tussen Trump en Rubio. Een slechte positie voor Cruz in aanloop naar Super Tuesday.

 

En nu?

Rubio en Cruz probeerden vannacht overduidelijk de dynamiek van de Republikeinse race te veranderen. Beide kandidaten deden goed werk om Trump te profileren als een buitenstaander binnen de Republikeinse Partij. John Kasich en Ben Carson waren ook aanwezig, maar kregen maar weinig spreektijd. Carson grapte of “iemand mij alsjeblieft ook aan kan vallen.” Maar over het algemeen wordt het debat gezien als een overwinning voor Rubio. Glenn Beck, die vorige maand Cruz zijn endorsement gaf, tweette: “Rubio is killing it.” En ook Cruz-supporter Rick Perry prees Rubio’s optreden. De vraag is of deze aanval van Rubio op Trump niet te laat komt. Nog altijd staat Trump bovenaan in de peilingen, zelfs in Florida, Rubio’s thuisstaat. Het is afwachten tot het verkiezingsgeweld van 1 maart om de gevolgen van het debat te zien. Duidelijk is wel dat alle ogen op Rubio zijn gericht: hij heeft veel Republikeinse steunbetuigingen, maar nog geen enkele staat gewonnen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.