Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Een Bush-stem voor Clinton is niet zo opmerkelijk als het lijkt

Coen Nij Bijvank op 21 september 2016 - Reageren (2)

De Republikeinse oud-president George H.W. Bush gaat op 8 november niet op Donald Trump stemmen, maar op de Democraat Hillary Clinton. Behalve dat Clinton onder Republikeinen massaal gehaat wordt, was het nota bene Hillary’s man Bill die in 1992 Bush senior afhield van een herverkiezing als president. Toch is de opmerkelijke steunbetuiging niet zo opmerkelijk als het lijkt.

 

Kathleen Kennedy Townsend, het oudste kind van Robert F. Kennedy, postte gisteren een foto van zichzelf met Bush senior op Facebook, met in het onderschrift de mededeling dat Bush haar had verteld op Clinton te gaan stemmen. CNN liet vervolgens weten dat “bronnen dichtbij” de oud-president dat bericht bevestigen. En woordvoerder van Bush ontkende noch bevestigde het nieuws.

 

Tientallen hooggeplaatste Republikeinen hebben eerder al aangegeven het zodanig oneens te zijn met Trumps uitspraken dat ze niet op hem kunnen stemmen, en daarom voor Clinton gaan. En die ‘Never Trumpers’ zijn niet alleen ‘Rinos’ (Republicans-In-Name-Only), maar ook veel conservatieve establishment-Republikeinen.

 

Het laat zien dat er veel onvrede is binnen de partij over Trump. Voor veel Republikeinen is Trump te extreem, te racistisch en te populistisch. Gisteren nog liet een Republikeinse miljardair weten op Hillary te gaan stemmen en twee miljoen dollar te gaan doneren aan een organisatie die latino's (die in overgrote meerderheid Democratisch zijn) in Florida helpt bij het stemmen. In een verklaring zei hij dat hij "als levenlang Republikein, niet een partij kan steunen die ik niet meer herken."

 

Trump heeft niks met de Bushes

Dat ook de familie Bush allesbehalve blij is met Trump, werd tijdens deze verkiezingen al snel duidelijk. Jeb Bush, de zoon van George H.W., was een van de Republikeinse kandidaten bij de voorverkiezingen en had het regelmatig aan de stok met Trump. Zo noemde Trump Jeb “a low energy guy” die “zichzelf niet eens uit een papieren zak kan onderhandelen.” Terwijl Jeb z’n broer roemde omdat hij na 9/11 een groot federaal veiligheidsapparaat optuigde, trok Trump de kwaliteiten van George Bush jr. juist in twijfel omdat “het World Trade Center is neergehaald toen hij regeerde.”

 

De afkeer van de familie Bush voor Trump ging zo ver, dat geen van beide oud-presidenten aanwezig was bij de Republikeinse conventie.

 

Politieke dynastieën

En al heeft een groot deel van de Amerikanen een hekel aan Hillary, de Bushes hebben juist een vrij goede relatie met de familie Clinton. Nadat Bill de oudere Bush versloeg bij de presidentsverkiezingen va 1992, kregen ze privé een goede relatie. Zo reisden ze samen de wereld over op humanitaire en filantropische missies. Ook de jongere George hield daar een goede band met Bill aan over. Hij noemde Clinton ooit zijn “brother by another mother.”

 

Bovendien zijn beide families echte politieke dynastieën met vele jaren bestuurlijke ervaring. Een verkiezing van Clinton zou een voortzetting betekenen van zo’n dynastie. Als Trump president wordt, zou het juist een extreme buitenstaander zijn die de macht grijpt, en zou het establishment, waar de Bushes deel van uitmaken, grotendeels buitenspel staan.

 

Veel Republikeinen die op Hillary stemmen doen dat puur om Trump te stoppen en te voorkomen dat hun partij uiteenvalt. Bij de familie Bush speelt de aversie tegen Trump ook een grote rol, maar zij hoeven bij het stemmen op Clinton niet door een zure appel te bijten: ze beschouwen Clinton waarschijnlijk als een prima kandidaat. 

Reacties (2)

Henk Haring op 21 september 2016 19:51:

Een groot compliment voor Trump dat deze gewezen oorlogsmisdadigers niet op hem stemmen. De Carlile groep moet tenslotte weer geld verdienen aan een nieuwe oorlog!

Haring op 4 november 2016 11:39:

Da's een goede