Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Donateur geeft immens bedrag aan Democratische campagne

Jasper van Emmerik op 24 oktober 2016 - Reageren

Geld speelt een niet te onderschatten rol in de verkiezingen. Campagnes draaien op donaties en vergroten zo hun bereik onder kiezers. Rijke donateurs zijn dan ook zeer gewild bij de verschillende partijen. De Democraten hebben de afgelopen weken op dat gebied flinke vooruitgang geboekt.

 

Dustin Moskovitz, medeoprichter van Facebook, gaf in de afgelopen weken liefst 35 miljoen dollar uit aan verschillende PACs van de Democraten. Een enorm bedrag, zeker gezien het feit dat Moskovitz zich eerder vooral bezig hield met goede doelen en dus een nieuwkomer is op het politieke toneel. De Democraten konden al rekenen op de steun van enkele verzamelde prominenten uit de computerwereld - waaronder onder meer Tim Cook, de CEO van Apple, en de weduwe van Steve Jobs – maar nog niet eerder was ook de naam van Moskovitz hier tussen te vinden.

 

Lange termijn?

Veel campagnemedewerkers hopen dat Moskovitz – die zo’n dertien miljard euro tot zijn beschikking zou hebben - een soort beschermheer wordt van de partij, zoals Sheldon Adelson aan de andere kant van het politieke spectrum als een invloedrijke donateur geldt. In 2012 was Adelson bereid een slordige honderd miljoen dollar te investeren in Mitt Romney. En dat bedrag was enkel gebaseerd op de openbare donaties. Sommige beweren dat het bedrag dichter bij de 150 miljoen lag. Ook deze verkiezingen steun Adelson de Republikeinen met diverse grote donaties aan de campagne van Donald Trump.

 

Het is echter nog maar de vraag of Moskovitz bereid is deze rol op zich te nemen. Tot nog toe heeft hij nog geen contact op genomen met de campagne en spreekt hij ook niet in het openbaar over zijn bijdrage. In een blogpost waar hij zijn donatie aankondigde worden zijn motieven echter al wat duidelijker. Moskovitz ziet zichzelf als een onafhankelijke kiezer, maar ziet geen hout in de visie van Trump. Zijn steun aan de Democraten komt dus vooral voort uit een gevoel van onbehagen naar Trump toe, al heeft hij nog wel mooie woorden over voor Clinton. Haar campagne is gebaseerd op een visie van optimisme en pragmatisme, waarin iedereen meedoet en iedereen profiteert.

 

Moskovitz’ betrokkenheid lijkt dus maar tijdelijk te zijn en vooral gebaseerd op het stoppen van Trump. De campagne van Clinton zal teleurgesteld zijn, al mogen ze eigenlijk natuurlijk niet klagen met een dergelijke bijdrage.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.