Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Donald Trump wil bruggen bouwen

Riekelt Pasterkamp op 18 juni 2016 - Reageren

De miljardair uit New York City did it. Een laatste wanhoopspoging ten spijt, medio juli zal de Grand Old Party (GOP) zich op de Conventie in Cleveland, Ohio achter hem scharen –zij het tandenknarsend- en zo de strijd om het Witte Huis met rivaal Hillary Clinton inluiden. De resterende maanden tot 8 november worden hard en smerig. De vraag blijft: Hoe kan Trump ondanks al het verzet dat hij oproept, dan toch de Republikeinse kandidatuur binnen hebben gesleept? 

 

Uiteraard spelen tal van factoren een rol, maar één daarvan is zijn strategie wat betreft immigratie. Trump is niet zo verschrikkelijk rechts als Europa dagelijks via de media te horen krijgt. Hij is een pragmatische zakenman en entertainer, geen dogmatische ijzervreter. Dus trok hij de immigratiekaart als joker. Op dat voor Amerikanen belangrijke dossier ging hij erg ver om te verzekeren dat niemand hem rechts kon inhalen. Wie er niets meer dan dom geroeptoeter in hoort, onderkent onvoldoende dat deze bewuste acties Trump hebben geholpen de Republikeinse partij over te nemen. Hij speelde goed in op de gevoelens van veel Amerikanen - ook op andere terreinen - en bouwde daarmee een sterke basis van steun op in de Grand Old Party. 

 

Wat je ook van hem denkt, door Donald Trump kreeg de verkiezingsstrijd van 2016 een heel andere kleur. Met brede penseelstreken schetst Trump een Amerika dat groter, sterker en welvarender is. Make America Great Again. Een slimme slogan waar niemand tegen kan zijn - en bovendien een verwijzing naar Ronald Reagan, held van de Republikeinse Partij. Wie als toerist of zakenman in Amerika een auto huurt en rondrijdt, moet hem gelijk geven. Wegen zitten vol kuilen, bruggen staan op instorten; de infrastructuur is erbarmelijk. Dat bedoelt Trump ook met Amerika weet beter en groter maken. Bruggen bouwen in de partij gaat hem nog moeilijk af. Maar de gewone man hoopt vooral op een goede brug om over te rijden. Trump maakt daar handig gebruik van. 

 

Is Trump gestoord of geniaal? Van beide een beetje. Hij grossiert in onhaalbare plannen (zoals de deportatie van 12 miljoen illegalen en het bouwen van een muur tussen het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico; overigens te betalen door de overburen. Qua kennis slaat The Donald ook met regelmaat de plank mis. Eerder deze week bestempelde hij België nog als “a beautiful city”. Trump als president is de nachtmerrie voor veel, zo niet alle, Amerikaanse diplomaten. Die mogen in het buitenland het isolationisme en de waanzinnige ideeën van de nieuwe president uitleggen.

 

Zijn marketing rond die gekkigheid is tegelijk geniaal. Massa’s mensen voelen zich aangetrokken door de show die de vastgoedmagnaat dagelijks opvoert en de harde taal die hij spreekt. Trump richt zich vooral op the silent majority. Een gigantische groep Amerikanen die zich door de huidige politiek niet vertegenwoordigd voelt (‘zakkenvullers zijn het in Washington’) en vooral kwaad is. Begrijpelijk, want de rijken worden almaar rijker en de armen almaar armer. Die kloof wordt op alle fronten, onderwijs, media, steeds groter. En Trump wil die kloof overbruggen. Zegt hij. Met als doel? Make America Great Again.

 

Foto: Donald Trump zwaait naar het publiek dat zich heeft verzameld voor de Trump Tower in hartje New York.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.