Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Donald Trump: "Niemand kan mij beledigen" (deel 5)

Riekelt Pasterkamp op 12 maart 2016 - Reageren

Volgens alle beschikbare data kent 98 procent van de Amerikanen de naam Donald Trump. De meesten mogen hem niet. Wie is deze man die de 45e president van de Verenigde Staten wil worden? Deel 5 (en slot) in een serie: “Niemand kan mij beledigen.”

 

Donald Trump is er in zijn eentje in geslaagd de politieke agenda van de Amerikaanse politiek ingrijpend te veranderen. Hij heeft, anders dan bijvoorbeeld kandidaten als Marco Rubio en Hillary Clinton, geen politieke ervaring, maar is hen in het agenderen van omstreden onderwerpen allemaal te slim af. Ineens ging het over strenge maatregelen tegen immigranten. Hij bespotte Amerikaanse diplomaten en politici die naar zijn oordeel oliedomme handelsverdragen met China en Japan afsloten. “Het zijn roomsoezen, geen keiharde onderhandelaars met een ruggengraat van staal.”

 

Door Donald Trump heeft de verkiezingsstrijd van 2016 een heel andere kleur gekregen. Met brede penseelstreken schetst Trump een Amerika dat groter, sterker en welvarender is. Make America Great Again. Een slimme slogan waar niemand tegen kan zijn.

 

Door de overheersende rol van Trump in de voorverkiezingen kwamen de andere kandidaten amper toe aan hun eigen verhaal. Ze doen denken aan een gefrustreerde voetbaltrainer die na de wedstrijd mismoedig concludeert: ‘We kwamen niet aan voetballen toe.’ Dat is precies wat Donald Trump ook doet met zijn tegenstanders.

 

Is Trump gestoord of geniaal? Van beide een beetje. Hij grossiert in onhaalbare plannen (zoals de deportatie van 12 miljoen illegalen en het bouwen van een muur tussen het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico; overigens te betalen door de overburen. Zijn marketing rond die gekkigheid is geniaal. Trump als president is de nachtmerrie voor veel, zo niet alle, Amerikaanse diplomaten. Die mogen in het buitenland het isolationisme en de waanzinnige ideeën van de nieuwe president uitleggen.

 

Tot slot de vraag waarom Trump eigenlijk president wil worden. Het antwoord zit verstopt in de beelden van het White House Correspondents’ Dinner van 2011. In zijn speech voor Amerikaanse politieke verslaggevers maakte president Obama gehakt van Donald Trump. Die had kritiek op de president omdat hij zijn geboorteakte niet openbaar wilde maken. Daaruit zou blijken dat Obama helemaal geen Amerikaan is. Een absolute voorwaarde om president van de Verenigde Staten te kunnen worden.

 

De vastgoedmagnaat kon die avond absoluut niet lachen om de grappen van de president, maar keek getergd voor zich uit. ‘Nobody can insult me’ (niemand kan mij beledigen), zei hij later over die toespraak van Obama. Toen, tijdens dat diner, moet bij Trump het besluit zijn gevallen om ooit zelf te gaan voor het presidentschap. Niet in 2012, toen Obama herkiesbaar was, maar in 2016. Op 8 november weten we of de grappen van Obama zijn uitwerking hebben gehad. Mocht Trump president worden, dan zal het nog lang onrustig blijven in Washington DC.

 

 

Eerder verscheen in deze serie: 

Riekelt Pasterkamp is freelance journalist en heeft een eigen bureau: Tekstpast

 

Voor deze serie is gebruik gemaakt van de boeken “Nooit Genoeg, de biografie van Donald Trump door Michael D’Antonio (Spectrum, 2016) en “Donald Trump. Iedereen houdt van mij” door Charles Groenhuijsen (Balans, 2015).

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.