Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Donald Trump: Een echte ellendeling (Deel 1)

Riekelt Pasterkamp op 6 februari 2016 - Reageren

Volgens alle beschikbare data kent 98 procent van de Amerikanen de naam Donald Trump. De meesten mogen hem niet. Wie is deze man die de vijfenveertigste president van de Verenigde Staten wil worden? Deel 1 in een serie: “Een echte ellendeling.”

 

Op een of andere manier is Donald Trump al 40 jaar lang een gespreksonderwerp in Amerika. Hij combineert grote roem met financieel succes en dat gaat er bij Amerikanen in als koek. Maar daar blijft het bij Trump niet bij. Zijn leven is een aaneenschakeling van succes en mislukking, schandalen en glorie. Het begrip ‘Trump’ staat in de Verenigde Staten synoniem voor zowel ongegeneerde rijkdom als ongehoorde zelfpropaganda. Het is bijna onmogelijk om geen mening over The Donald te hebben.

 

Donald John Trump zag op 14 juni 1946 het levenslicht in de wijk Queens in New York. Hij was een van de vijf kinderen van Mary Anne (geboren MacLeod) en Fred Trump, die in 1936 waren getrouwd. Trumps moeder was een Schotse immigrante. De grootouders van Trumps vader waren Duitse immigranten. Het echtpaar combineerde liefde voor elkaar met onverzettelijkheid, koppigheid en ambitie. “Mijn moeder had een geweldige vechtersmentaliteit, net als Braveheart”, zei Donald later over haar.

 

Donald ging naar de Kew-Forest School in Forest Hills, waar zijn vader –een vastgoedontwikkelaar– in het schoolbestuur zat. Op z’n dertiende werd hij echter geschorst wegens slecht gedrag. Zijn ouders stuurden hem naar de New York Military Academy (NYMA), zodat hij zijn energie en zelfbewustzijn goed zou kunnen benutten. De blonde tiener viel in handen van Theodore Dobias, een schreeuwende WOII-veteraan uit het Amerikaanse leger. Dobias beschreef Trump later als een jongen vol drift en drive. “Hij moest altijd de beste zijn. In alles. Hij was toen al een gemenerd. Een echte ellendeling. Hij deed alles om maar te winnen.”

 

Na de NYMA volgde Fordham University in de Bronx, waar Donald opviel door zijn militaire houding en door zijn weigering te roken of te drinken, laat staan te experimenteren met drugs. Omdat Trump vastgoed wilde studeren stapte hij over naar de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania. In 1968 studeerde hij af met een Bachelor of Science in economie.

 

Trump bereikte de leeftijd voor de dienstplicht tijdens de voor de Verenigde Staten zo dramatisch verlopen Vietnamoorlog, waarbij ruim 58.000 Amerikaanse militairen sneuvelden. Donald is nooit onder de wapenen geweest. In een interview in 2011 zei Trump dat hij geluk had, omdat hij een hoog oproepnummer had. Uit door de website The Smoking Gun opgevraagde documenten van de Selective Service bleek dat Trump niet eerder was opgeroepen door zijn vertraging als student en nadat hij medisch uitstel had gekregen. Deze factoren, die voor de uitreiking van de loterijnummers speelden, waren de oorzaak, hoewel hij ook een hoog nummer kreeg.

 

Trump is rijk opgegroeid, met een succesvolle ondernemer als vader. Donald weet al vroeg: Ik ga grote dingen doen. En hij laat zich door niks en niemand tegenhouden.  De standaard levensles van Donald J. Trump: “Wat er ook gebeurt, presenteer het altijd als een doorslaand succes.”

 

Riekelt Pasterkamp is freelance journalist en heeft een eigen bureau: Tekstpast

 

Dit is het eerste deel van een biografische serie over Donald Trump. Voor deze serie is gebruik gemaakt van de boeken “Nooit Genoeg, de biografie van Donald Trump door Michael D’Antonio (Spectrum, 2016) en “Donald Trump. Iedereen houdt van mij” door Charles Groenhuijsen (Balans, 2015). 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.