Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Discussie over een debat

Peet van Leeuwen op 30 maart 2016 - Reageren

Bernie Sanders’ campagne begint momentum te krijgen. En daar hoopt hij gebruik van te maken in Clintons thuisstaat New York. Daarom wil Sanders een debat voeren voordat er wordt gestemd in New York. Maar Clinton lijkt hier niet op in te willen gaan. Omdat Sanders een te negatieve campagne zou voeren.

 

Sanders wil meer debatten

Sanders heeft al eerder zijn zorgen geuit over een tekort aan debatten tijdens de Democratische voorverkiezingen. In een interview met Meet the Press van NBC stelde Sanders dat meer debatten een goede manier zijn voor kandidaten om zichzelf te presenteren. Hij ziet de debatten als een gelegenheid om rechtstreeks tegen het Amerikaanse volk te spreken. En hij wil van de debatten gebruik maken om zichzelf te differentiëren van Clinton.

 

De Democraten hebben tot nu toe acht debatten gevoerd. De laatste was in Florida op 9 maart. En er staan nog twee debatten op de agenda, in april en in mei. Maar hiervoor is tot op heden noch een datum noch een locatie vastgesteld. Clintons campagnemedewerkers zeggen een beslissing van hogerhand te willen afwachten. Maar partijfunctionarissen van de Democratische partij zeggen op hun beurt dat de kandidaten zelf een debat moeten inplannen.

 

Sanders, zelf geboren in Brooklyn, vindt dat New York een eigen debat verdient. Zodat de Democratische kandidaten hun standpunten over problemen in de staat kunnen verduidelijken.

 

Sanders’ momentum

Het is niet verwonderlijk dat Sanders zo snel mogelijk een debat wil voeren. Zijn campagne krijgt steeds meer momentum. En hij heeft al een aantal verkiezingen op rij gewonnen. Daar wil de senator uit Vermont nu gebruik van maken door Clinton in haar thuisstaat uit te dagen. Een goed resultaat, of zelfs een overwinning in New York zou een enorme klap zijn voor de campagne van Clinton. Sanders’ adviseurs hebben New York dan ook bestempeld als een cruciaal strijdperk in de voorverkiezingen. 

 

Sanders is er dus bij gebaat om een debat in te plannen voordat de New Yorkers op 19 april naar de stembus gaan. Maar Clinton lijkt niet te staan springen om hier op in te gaan. Clinton heeft op het moment een flinke voorsprong op Sanders. In zowel New York als in het aantal gedelegeerden. En een debat zou deze voorsprong eigenlijk alleen maar kunnen schaden.

 

Negatieve campagne

Er zijn berichten dat Clinton alleen in debat wil gaan als Sanders stopt met zijn negatieve manier van campagne voeren. Een belangrijke campagnemedewerker van Clinton zei: “...Sanders beslist niet over wanneer we debatteren. Zeker niet als hij een negatieve campagne voert. Als hij terugschakelt op de toon die zijn campagne in het begin had, dan kunnen we weer over een debat praten.” 

 

Maar dit is, volgens The Washington Post, niet de reden waarom Clinton een debat weigert. Sanders voert namelijk geen negatieve campagne. Sterker nog, hij is erg coulant geweest, door zaken als het email schandaal te negeren. 

Clinton heeft niets te winnen in een debat. En Clintons team wil Sanders geen groot platform geven. Zeker niet in een belangrijke staat als New York. Daarnaast wil Clinton niet dat het lijkt dat Sanders de voorwaarden van het debat dicteert.

 

Het is makkelijk te begrijpen waarom Clinton het debat niet aan wil gaan. Maar het argument dat zij gebruikt is moeilijker te begrijpen. Want dat Sanders een negatieve campagne voert is duidelijk een drogreden. En heeft weinig te maken met een te plannen debat.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.