Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Dinsdag voorverkiezingsdag: Oregon en Kentucky

Thomas Mulder op 17 mei 2016 - Reageren

Het is dinsdag en dat betekent: voorverkiezingsdag. Vandaag staan er twee staten in de planning: Oregon en Kentucky. Na een nieuwe winstreeks van Bernie Sanders in de afgelopen weken wil Clinton het tij keren. Kan zij deze staten winnen en daarmee alle media-aandacht opeisen?

 

Op eerste gezicht lijken de twee middelgrote staten Oregon en Kentucky niet het speelveld te worden van de spannendste strijd van het jaar. De meeste ogen zijn na de voorverkiezingen in New York en Pennsylvania gericht op de grote klapper van het jaar: California. Die staat houdt, net als een enkele andere, haar voorverkiezingen op 7 juni. California heeft veel meer gedelegeerden te verdelen. Dus doen de voorverkiezingen van vandaag er eigenlijk wel toe?

 

In de strijd om de nominatie zullen Oregon en Kentucky geen verschil maken. Clinton heeft een zeer comfortabele voorsprong op Sanders en ligt op koers voor de nominatie. Het belang van de voorverkiezingen van vandaag ligt dus meer in het symbolische. Bernie Sanders heeft in een afgelopen weken een nieuwe zegereeks gemaakt door onder andere te winnen in Indiana en West-Virginia. Daardoor eist hij nog steeds veel aandacht van Clinton, terwijl die zich liever volledig focust op schietschijf Donald Trump. Mocht Clinton vandaag winnen dan heeft ze een beter argument om Sanders even te vergeten en los te gaan op Trump.

 

Oregon

Er is niet veel gepeild in Oregon en Kentucky. Daardoor is het moeilijk om een winnaar te voorspellen. Toch kunnen gegevens ons wel helpen. Oregon ligt aan de westkust en wordt gezien als een progressieve staat. Ook zijn de meeste kiezers blank; er zijn weinig minderheden. Dat lijkt in het voordeel te zijn van Sanders, die ook al ruim won in buurstaat Washington. Kenners gokken daarom op winst voor Sanders in Oregon.

 

Kentucky

Kentucky is een ander verhaal. Die staat ligt aan de andere kant van het land en kent een aanzienlijk blok van Afro-Amerikaanse kiezers. Dat kiezersblok is gebleken een grote steunpilaar te zijn voor Hillary Clinton. Clinton won de staat van Barack Obama met grote cijfers in 2008 en heeft er dit jaar flink campagne gevoerd. Daarmee heeft ze de druk op zichzelf opgevoerd. Als Clinton verliest in Kentucky zal dat een klap in het gezicht zijn en enigszins beschamend zijn.

 

Wat de uitslag ook zal zijn, de voorverkiezingen van vandaag zijn slechts de volgende halte naar de nominatie voor Clinton. De peilingen voorspellen een goed einde voor haar met een sterke positie in California. Daar zal vandaag geen verandering in komen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.