Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Democratische senaatsleider wil geen senator als vicepresident

Thomas Mulder op 24 mei 2016 - Reageren

Harry Reid, de leider van de Democraten in de senaat, wil niet dat een van zijn collega’s gekozen wordt als vicepresidentskandidaat, althans collega’s uit staten met een Republikeinse gouverneur. Volgens Reid zet dat een mogelijke Democratische meerderheid in de senaat op het spel. Hoe zit dat precies?

 

De Amerikaanse senaat kent 100 leden, twee uit elke staat. Op dit moment hebben de Republikeinen een ruime meerderheid (54 zetels), maar in november wordt een deel van de senaat herkozen. Het gaat dan om maar liefst 34 zetels. Gebaseerd de politieke kaart zien de Democraten kansen om genoeg zetels te winnen om de meerderheid weer over te nemen. Dat zou het werk van een mogelijke Democratische president een stuk makkelijker maken.

 

Maar de vooruitzichten zijn niet heel optimistisch. Als de Democraten er in slagen om de meerderheid te herwinnen dan zal dat een kleine meerderheid zijn. De Democratische leider Reid wil dan ook heel secuur te werk gaan en verwacht dat zijn partij aan de lange termijn denkt bij het kiezen van een vicepresidentskandidaat.

 

Lege zetel

Reid vreest namelijk dat een Democratische senator genomineerd wordt voor de rol als nummer 2. Bij een gewonnen verkiezing zal die senator zijn of haar zetel moeten opgeven. Hoe die lege zetel gevuld wordt, hangt af van de wetgeving in de staat die de senator vertegenwoordigde. Het is mogelijk dat er een speciale verkiezing komt, maar het kan ook zijn dat de gouverneur van die staat kiest wie de lege senaatszetel opvult. Dat was bijvoorbeeld het geval met de opgevallen senaatszetel van Barack Obama, toen hij president werd.

 

Reid wil daarom niet dat een senator uit een staat met een Republikeinse staat vicepresidentskandidaat wordt. De kans is dan aanzienlijk dat een opengevallen zetel opgevuld wordt door een Republikein en dat kan een Democratische meerderheid in gevaar brengen. “Als er een Republikeinse gouverneur is in een van die staten, dan is mijn antwoord niet alleen nee, maar ‘hell no’. Ik zal er alles aan doen wat ik kan, en ik denk dat veel Democratische collega’s hetzelfde zullen doen, ik zou schoppen en schreeuwen om dat te stoppen”, alsdus Harry Reid, die er snel aan toevoegde dat zijn boodschap geen eis was naar Clinton, maar dat hij slechts antwoord gaf op een vraag van een journalist.

 

Geruchten

Reid doet deze oproep nu de geruchtencarrousel over vicepresidentskandidaten sneller is gaan draaien. Zo worden zijn collega’s Elizabeth Warren (uit Massachussets), Cory Booker (New Jersey), en Sherrod Brown (uit Ohio) veelvuldig genoemd als mogelijk kandidaten. Deze senatoren vertegenwoordigen staten met een Republikeinse gouverneur.

 

Het is aan de uiteindelijke Democratische kandidaat om een vicepresidentskandidaat uit te kiezen. Die keuze moet bekrachtigd worden door de Democratische partijconventie, maar dat is vaak een formaliteit. Overigens zal Harry Reid volgend jaar de Democraten niet meer leiden in de senaat: hij gaat met pensioen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.