Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Democratische kandidaten veranderen strategie in Town Hall Forum

Jasper van Emmerik op 26 januari 2016 - Reageren

Zowel Hillary Clinton als Bernie Sanders benaderden het Town Hall Forum van CNN vannacht op een nieuwe manier. Clinton staakte haar aanvallen op Sanders en richtte zich meer op haar eigen kwalificaties, terwijl de senator van Vermont voor een persoonlijke aanpak koos om zijn imago als boze oude man te bestrijden.

 

Clinton benadrukt doorzettingsvermogen

Tijdens het forum deelden de kandidaten geen podium met elkaar, maar beantwoordden zij vragen van de aanwezige potentiële kiezers. Clinton kreeg misschien wel de moeilijkste vraag van de avond. Hoe kan het dat Clinton niet op hetzelfde enthousiasme onder jongeren kan rekenen als haar tegenstander Sanders en waarom bestempelen sommigen haar zelfs als onbetrouwbaar? Clinton’s antwoord bleek haar sterkste moment van de avond. Vol passie sprak ze over haar lange strijd voor vernieuwing en haar vermogen door te gaan ondanks tegenslagen en persoonlijke aanvallen.

 

Deze aanpak bleek kenmerkend voor de strategie die zij volgde tijdens het forum. Nadat haar eerdere aanvallen op Sanders niet het gewenste effect hadden, koos Clinton er nu voor zich vooral op haar eigen kwalificaties te concentreren en Sanders enkel te complimenteren.

 

Deze aanpak gold echter niet voor de Republikeinen. Clinton noemde de taal en beledigende aanpak van de Republikeinse campagnes met betrekking tot minderheden schandelijk, ingaand tegen Amerikaanse waarden en gevaarlijk voor Amerikaanse moslims en hun families.

 

De menselijke kant van Sanders

Net als Clinton had ook Sanders het niet altijd even makkelijk. Inhoudelijk wist hij een vraag over zijn plannen voor universele zorgverzekeringen prima te pareren, maar vooral zijn nadruk op de daarvoor benodigde belastingverhoging bleef hangen. Dankbare munitie voor zijn tegenstanders, zowel Clinton als de Republikeinen. Deze uitspraken kunnen nog tegen hem gaan werken.

 

Verder was er echter weinig aan te merken op het optreden van Sanders, die met humor en persoonlijke verhalen een menselijkere kant liet zien dan men tot nu toe gewend was. Zo vertelde hij hoe zijn vader vanuit Polen naar de Verenigde Staten kwam en hoe zijn familie door die omstandigheden nooit zou hebben verwacht dat hij het tot presidentskandidaat zou schoppen.

 

Sanders kreeg ook een vraag over zijn gebrek aan ervaring op internationaal gebied. Eerder had hij al een voorbeeld gegeven in de vorm van Dick Cheney, de man achter de oorlog in Irak, en daar bouwde hij nu op verder. Cheney bezat genoeg ervaring, zo zei Sanders, maar was het bewijs dat beoordelingsvermogen net zo belangrijk is. Beoordelingsvermogen dat hij, getuige zijn stemgedrag  op het gebied van buitenlands beleid, wel bezit.

 

O’Malley verdedigt aanpak van criminaliteit

Martin O’Malley, tot slot, mag dan een vergeten kandidaat zijn, opgegeven heeft hij het nog niet. Hij overtuigde toen hij zijn aanpak van criminaliteit in Baltimore en Maryland verdedigde. Zijn periode als burgemeester en zijn gouverneurschap hadden een positief effect gehad op het verminderen van excessief politiegeweld en dodelijke slachtoffers, belangrijke pilaren van zijn aanpak van structureel racisme. Ook noemde hij de legalisering van marihuana, het afschaffen van de doodstraf en zijn resultaten op het gebied van stemrecht.

 

Tijdens zijn afsluiting noemde O’Malley zichzelf de beste kandidaat om de partij en het land te verenigen. Ook zette hij zich af tegen de ‘fascistische retoriek’ van Trump, die prikkeldraad als symbool van de Verenigde Staten wil in plaats van het vrijheidsbeeld, aldus O’Malley. Het is echter onwaarschijnlijk dat zijn optreden hem veel zal helpen. De strijd om de Democratische nominatie zal tussen Clinton en Sanders gaan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.