Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Democraten verenigd: Een terugblik op de conventie

Thomas Mulder op 30 juli 2016 - Reageren

De vierjaarlijkse Democratische conventie in Philadelphia zit er op. Hillary Clinton en Tim Kaine zijn daar verkozen tot de Democratische kandidaten voor de presidentsverkiezingen in november. Al met al kunnen de Democraten terugkijken op een geslaagde week.

 

Spanningen

De Democratische conventie had op zijn zachts gezegd een moeilijke start. Het voorafgaande weekend werd gedomineerd door de uitgelekte e-mails van de Democratische partij waaruit bleek dat de partijtop de campagne van Bernie Sanders wilde dwarszitten. De druk op partijvoorzitter Debbie Wasserman-Schultz om af te treden groeide met de minuut. Op zondag maakte Wasserman-Schultz bekend af te zullen treden als voorzitter, maar wel pas na de conventie.

 

Dat was niet genoeg voor de Sanders-aanhang. Wasserman-Schultz wilde aanvankelijk nog wel de conventie leiden als voorzitter, maar zag daar van af nadat ze werd uitgejouwd door de delegatie van haar eigen staat, Florida. Een oude vriend van Clinton, afgevaardigde Marcia Fudge, nam de voorzittershamer over. Al werd die af en toe vergeten te gebruiken.

 

Maar daarmee was de spanning nog niet uit de lucht. De Sanders-gedelegeerden bleven onrustig en wilden verzet plegen tegen de aanstaande nominatie van Clinton. Dat maakte de eerste dag van de conventie onrustig. Regelmatig werden speeches onderbroken door leuzen uit het publiek. Sanders zelf moest er ook aan geloven. Ook hij kreeg boe-geroep om de oren toen hij een aantal van zijn aanhangers vertelde nog altijd achter Clinton te staan.

 

Achter de schermen werd veel onderhandeld om de eenheid terug te krijgen. En met resultaat. Op maandagavond sprak Sanders de conventie toe, waar hij als een ware held werd ontvangen met een minutenlange staande ovatie. Hij sprak over zijn “politieke revolutie” en riep de Democraten herhaaldelijk op om op Clinton te stemmen in november. De zaal reageerde emotioneel en overtuigd, de eenheid leek na een lang voorverkiezingsseizoen terug te zijn gekeerd.

 

Hoogtepunten

De conventie kende een aantal hoogtepunten, die we niet snel zullen vergeten. Er waren momenten van kracht, van een gepassioneerde vicepresident Biden, tot een strijdbaar afscheidsspeech van president Obama. Er waren persoonlijke momenten, van het liefdesverhaal verteld door Bill Clinton, tot de introductie van haar moeder door Chelsea Clinton. Er waren momenten van emotie, van een huilende broer van Bernie Sanders, tot de officiële nominatie van de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een grote partij. En er waren momenten van symboliek, van een Clinton die door een glazen muur spat, tot de nominatie van Clinton door Sanders.

 

Clinton accepteerde haar nominatie officieel op donderdagavond. Haar speech was klassiek, maar niet cliché. Maar de echte koningin van de conventie was Michelle Obama. De first lady zette de zaal in vuur en vlam met haar persoonlijke en emotionele speech op maandagavond. De timing kon niet beter en zij leek de beste verbinder van de partij te zijn.

 

Amerikaanse grondwet

En uiteraard was er een schietschijf getekend op Donald Trump. De Democraten maakten beurtelings duidelijk waarom Trump niet geschikt is als president. Maar de Democraten wisten minder op de man te spelen dan de Republikeinen hadden gedaan een week daarvoor. Het krachtigste pleidooi tegen Trump werd ongetwijfeld gebracht door Khizr Khan, de vader van een Amerikaanse moslim gesneuveld in Irak. Zwaaiend met een kopie van de Amerikaanse grondwet vroeg hij zich af of Trump die überhaupt heeft gelezen. “Zoek voor de woorden ‘vrijheid’ en ‘gelijke bescherming onder de wet’”.

 

De Democraten lijken meer verenigd en zelfverzekerder dan ooit tevoren uit de conventie te zijn gekomen.  Maar de vraag blijft of Clinton het politieke midden voldoende heeft kunnen overtuigen. Het is nog ruim 100 dagen voor de verkiezingen. Er kan en zal nog veel gebeuren. De 1-op-1 strijd kan nu echt beginnen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.