Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Democraten worden minder gesteund door Afro-Amerikanen

Mike Veldt op 2 november 2016 - Reageren

De Afro-Amerikanen kwamen in de jaren van Obama massaal opdagen om hun stem uit te brengen voor hem. Nu de Democraten met Clinton het witte huis willen betreden, blijkt dat deze groep niet enthousiast is om op Clinton te stemmen. De Afro-Amerikanen wordt als een belangrijke groep gezien voor de Democraten. Daarom worden thuisblijvers onder deze groep als een probleem gezien voor Clinton. 

 

Vroege stemmen

De redenen voor het gedaalde aantal Afro-Amerikaanse stemmers zijn zowel politiek als logistiek. Politiek gezien is het enthousiasme voor Clinton simpelweg kleiner dan voor Obama. Ook federale wetten maken het moeilijker. In North Carolina worden Republikeinen ervan beschuldigd de opkomst onder Afro-Amerikanen te verminderen. Op sites die het vroege stemmen bijhouden, is de opkomst onder Afro-Amerikanen met zestien procent gedaald en onder witte Amerikanen met vijftien procent gestegen. President Obama gaat nog campagne voeren in North Carolina om kiezers toch naar de stembus te krijgen.

 

Toch zijn de Republikeinen zeker niet overal verantwoordelijk voor de lagere opkomst onder Afro-Amerikanen. In Florida zijn de stemlokalen om vroeg te stemmen langer geopend. Dit omdat er in 2012 erg lang gewacht moest worden bij de stemlokalen. Omdat het heropende onderzoek naar Clintons e-mails vorige week nog gesloten was, zou het vroeg stemmen in het voordeel zijn van de Democraten. Toch is het deel van de Afro-Amerikanen in het vroeg stemmen gedaald van 25 procent in 2012 naar vijftien procent in 2016.

 

En dat is nog niet alles. In de zeer belangrijke en onvoorspelbare staat Ohio, is de periode voor het vroeg stemmen ingekort. In de Democratische gebieden in de buurt van Cleveland, Columbus en Toledo is het aantal stemmers ook lager dan in andere verkiezingen.

 

Teleurstellend

Het gebrek aan steun die Clinton krijgt van de Afro-Amerikanen kan op de lange termijn een probleem worden. Het was sowieso een onzekerheid of het enthousiasme onder Afro-Amerikanen nog zo groot is zonder Obama als kandidaat. In 2008 en 2012 was de steun voor Obama op recordhoogte, nu lijken de Democraten minder op de stem van Afro-Amerikanen te kunnen rekenen.’’ We hebben twee verkiezingen gehad waarin de opkomst onder zwarten erg hoog was, en zij bepaalden het tempo. Het zal interessant worden, of dat bij deze en toekomstige verkiezingen ook zo blijft.’’ Aldus Cornell Belcher, schrijver van het boek ‘’A Black Man in the White House.’’

 

Deze verkiezing bepaalt dus of de enorme steun voor Obama langdurig is of een tijdelijke opleving. De Democraten zijn degenen geweest die geprofiteerd hebben van de demografische veranderingen. Nu lijken zij er dus minder profijt van te hebben dan op voorhand gedacht.

 

Goede hoop

Desondanks heeft de Clinton campagne goede hoop dat het gat gedicht kan worden. Zeker in North Carolina en Florida. Ook wordt verwacht dat ondanks de afnemende steun van Afro-Amerikanen, de steun onder de hispanics en opgeleide vrouwen stijgt. Die groepen kunnen het verlies van de Afro-Amerikanen compenseren.

 

Marc Farinella, de campagneleider van Obama in North Carolina noemt het geen verrassing dat het enthousiasme onder Afro-Amerikanen is gedaald. Daarbij zegt hij: ‘’ Ik weet niet zeker of zij die groep ook nodig heeft. Zij heeft andere dynamieken en voordelen die Obama niet heeft.’’

 

Ondanks alles behoudt Clinton een grote organisatorische voorsprong. Die voorsprong geeft haar een voordeel in Colorado en Nevada, waar al veel Democraten hebben gestemd. Daarbij komt dat Clinton zelfs zonder Florida, North Carolina en Ohio kans maakt om president te worden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.