Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Democraten klagen Republikeinen aan

Maria van Loosdrecht op 27 oktober 2016 - Reageren

Donald Trump verdedigt graag zijn komende (met een journalistiek verantwoord “vermoedelijke”) nederlaag met een van zijn favoriete theorieën: de verkiezingen worden gesaboteerd door de Democraten. Politico heeft hier een leuk overzicht van gemaakt. Maar de presidentskandidaten kunnen democratische principes niet zomaar in twijfel trekken. Het Democratisch Nationaal Comité klaagde woensdag het Republikeinse Nationaal Comité aan volgens CNN.

 

Impliciete discriminatie in uitspraken van Trump over sabotage

Volgens het Democratisch Nationaal Comité zijn Trump’s argumenten zo ontwerpen dat ze minderheden ontmoedigen om naar de stembus te gaan. Maar Trump zelf wordt niet aangeklaagd. In plaats daarvan richt de aanklacht zich op de Republikeinse Partij. Deze zou niet genoeg afstand hebben genomen van de opmerkingen van Trump. De advocaten van de Democraten schreven dat “Trump fout en herhaaldelijk zijn volgers vertelde dat de verkiezingen op 8 november gesaboteerd zouden zijn, gebaseerd op verzonnen claims over stemfraude in bepaalde gebieden en bepaalde gedeeltes van belangrijke staten.”

 

Trump’s toezichthouders een stap te ver voor de Democratische Partij

Volgens de Democraten heeft de Republikeinse Partij zich door hun zwijgen achter Trump’s opmerkingen geschaard. Ook zijn er toezichthouders aangesteld bij de stembureaus, wat impliceert dat er inderdaad fraude wordt gepleegd. De Republikeinse Partij heeft tot nu toe nog niet gereageerd op de aanklacht.

 

Op de opmerkingen van Trump kon niet gereageerd worden volgens de wet. Maar het aanstellen van toezichthouders gaat in tegen de uitspraak van een rechter in 1982. Die uitspraak werd toen gedaan omdat de Republikeinse Partij probeerde om Afro-Amerikaanse mensen in New Jersey tegen te houden toen ze naar de stembureaus gingen. Volgens de wet zou de partij zich helemaal niet met de veiligheid van de stembureaus mogen bemoeien. Daarmee zouden ze namelijk mensen kunnen beïnvloeden of, zoals in het verleden, bepaalde mensen verhinderen om te stemmen.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.