Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Debat over nationale veiligheid laait op

Dynph ten Haaf op 20 september 2016 - Reageren

Explosies in New York en een steekpartij in een winkelcentrum in Minnesota afgelopen weekend zetten nationale veiligheid en terrorisme weer hoog op de Amerikaanse politieke agenda. Beide kandidaten grepen de gebeurtenissen aan om hun ideeën omtrent nationale veiligheid uiteen te zetten en zwaar uit te halen naar elkaar. Waar staan zij nu, en wat betekent dit in de aanloop naar het eerste presidentiële debat?

 

Nationale veiligheid

Na het geweld dat Amerika afgelopen weekend teisterde zijn beide kandidaten vastbesloten elkaar naar de kroon te steken met hun aanpak van terrorisme. Hun reacties illustreren de verschillende visies op nationale veiligheid. Zo pleitte Clinton vooral voor standvastig leiderschap, terwijl Trump zich hard maakte voor een zware aanpak.   

 

Op een haastig ingerichte nieuwsconferentie op het vliegveld stelde Clinton dat de Verenigde Staten goed in staat is de dreigingen zowel binnen als buiten de grenzen aan te pakken. Ook benadrukte Clinton wederom haar ervaring met nationale veiligheid en het maken van moeilijke beslissingen.

 

Trump nam een agressievere positie in. Hij vindt dat Amerika slecht voorbereid is op dreigingen van buitenaf en wil dat terrorisme harder wordt aangepakt. Volgens Trump is Amerika te politiek correct geworden in aanpakken van nationale veiligheid. Hij greep dan ook naar controversiëlere manieren van aanpak waaronder het voorstellen van etnische profilering.

 

Er werd ook stevig met modder gegooid over en weer. Zo noemde Clinton Trump “een sergeant voor het rekruteren van terroristen” en legde Trump de schuld voor  binnenlandse aanslagen bij Clinton en Obama.

 

Algemene vergadering VN

Naast de reacties op binnenlandse aanvallen proberen beide kandidaten zich in de aanloop naar het eerste debat ook op het gebied van buitenlands beleid van hun beste kant te laten zien.

 

Momenteel vindt de algemene vergadering van de VN plaats in New York. Zowel Clinton als Trump hadden een gesprek met de Egyptische president Abdel Fatah al-Sissi. Ook hier werd het verschil in aanpak van de kandidaten duidelijk. Zo praatten Clinton en al-Sissi voornamelijk over een gezamenlijke aanpak van terrorisme en plannen voor vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten, terwijl Trump in zijn gesprek met al-Sissi de nadruk legde op economische en militaire samenwerking.

 

Ook nam Clinton een uitnodiging van de Oekraïense president Petro Poroshenko aan. Met die beslissing positioneerde Clinton zich ferm aan de andere zijde van het spectrum dan Trump, die zijn positieve houding tegenover de Russische president Vladimir Poetin niet onder stoelen of banken schuift. Het is niet de eerste keer dat Clinton zware kritiek uit op Trumps houding jegens Rusland. Zo noemde Clinton de relatie tussen Trump en Poetin gisteravond in NBC’s The Tonight Show “de meest bekende bromance,” nadat ze deze eerder al "eng" noemde.

 

Debat

De tegengestelde strategieën voor de aanpak van nationale veiligheid, terrorisme en buitenlands beleid kunnen grote impact hebben op het gevolg van de race. Als het gesprek van de dag legt het onderwerp nationale veiligheid meer inhoudelijke tegenstellingen tussen Clinton en Trump bloot, na een aantal weken waarin vooral werd gefocust op meer persoonlijke aanvallen. Waar Trump gaat voor de harde aanpak van veiligheid boven alles presenteert Clinton een diplomatiekere strategie gestoeld op sterk leiderschap en ervaring.

 

Voor Clinton komt de hernieuwde aandacht voor nationale veiligheid op een cruciaal punt in de aanloop naar het eerste presidentiële debat. Na de blamage omtrent het geheimhouden van haar longontsteking en de daarop volgende twijfels omtrent haar algemene gezondheid en betrouwbaarheid is nationale veiligheid een terrein waarmee Clinton vertrouwd is. De hernieuwde discussie geeft haar de mogelijkheid het aanstaande debat in een voor haar comfortabele richting te sturen. Hoe Clintons ervaring het zal doen tegenover Trumps strategie van de harde aanpak zal duidelijk worden tijdens het debat op 26 september.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.