Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Debat om Democratische Debatten

Suzanne Leppen op 4 februari 2016 - Reageren

Na de last-minute “Town Hall” bijeenkomst van gisteren vindt vanavond op de universiteit van New Hampshire alweer het vijfde officiële Democratische debat plaats. Eigenlijk stond er geen officieel debat op de planning tussen de caucus in Iowa en de primary in New Hampshire, maar deze week werd besloten dat de kandidaten toch een extra kans krijgen om de kiezers in de “Granite State” te overtuigen. Hoewel Sanders degene was die tot nu toe steeds om meer debatten vroeg, was het verrassend genoeg Clinton die als eerste toezegde aan dit debat te zullen deelnemen, terwijl Sanders leek te twijfelen.

 

Onvrede over aantal gesanctioneerde debatten

De Democratische voorverkiezingsdebatten worden georganiseerd door de Democratische Nationale Conventie (DNC), die zorgt voor sponsoring en logistiek. Ze hebben ook een zogenoemde “exclusiviteitsclausule”, wat inhoudt dat als kandidaten meedoen aan debatten die niet door de DNC zijn goedgekeurd, zij bij één van de wél goedgekeurde debatten kunnen worden uitgesloten.

 

Tot deze week stonden er maar zes debatten gepland in de periode van 13 oktober tot en met 9 maart. Veel kiezers vonden dit te weinig en riepen al maanden om extra debatten om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Ook Sanders en de inmiddels teruggetrokken kandidaat O’Malley wilden graag extra debatten aan het schema toevoegen. Volgens Sanders was de reden dat er zo weinig gepland stonden dat de DNC niet wilde dat de duidelijke front-runner, Clinton, teveel uitgedaagd werd. Ook werd er geklaagd dat de debatten alleen in weekenden of vlak voor feestdagen  gepland stonden, zodat er weinig mensen zouden kijken. Clinton was de enige die zich vorig jaar niet negatief uitliet over het lage aantal debatten, wat bij velen het gevoel versterkte dat het schema gemaakt was om haar te bevoordelen.

 

Extra debatten

Deze week waren de rollen echter omgedraaid en was het Clinton die Sanders leek te moeten overhalen om aan een extra debat mee te doen. De reden hiervoor is dat de rollen in de peilingen ook aanzienlijk zijn veranderd. Waar vorig jaar iedereen er nog van overtuigd was dat Clinton de Democratische nominatie makkelijk zou binnenslepen, is Sanders nu in alle peilingen veel dichterbij gekomen en in steeds meer peilingen staat hij zelfs voor. New Hampshire is één van de staten waar Sanders een flinke voorsprong op Clinton lijkt te hebben, dus het is niet verrassend dat Clinton graag een extra kans wil om de kiezers te overtuigen, terwijl Sanders dit juist liever wil voorkomen.

 

Clinton gaf direct na de aankondiging van het extra debat aan dat ze mee zou doen en riep Sanders op hetzelfde te doen. Het team van Sanders liet echter weten dat de senator van Vermont niet op het debat zou verschijnen als deze niet werd goedgekeurd door de DNC. Sanders gaf aan graag meer debatten te willen voeren, maar niet alleen op momenten dat het Clinton goed uitkwam. Na onderhandelingen tussen beide teams heeft Sanders aangegeven dat hij op het debat in New Hampshire zal verschijnen en in ruil daarvoor heeft Clinton ingestemd met drie extra debatten in andere staten na 9 maart.

 

De DNC heeft inmiddels alle vier extra debatten goedgekeurd, maar zelfs met deze nieuwe debatten is het aantal nog steeds aanzienlijk lager dan in 2008. Toen gingen de kandidaten op meer dan twintig verschillende momenten met elkaar de discussie aan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.