Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De video die de race zal veranderen?

Jan-Willem Kranendonk op 3 oktober 2012 - Reageren

“Een bom” noemde Sean Hannity de video en de bekende blogger Matt Drudge kondigde aan dat deze video mogelijk de race een nieuwe wending zou geven. The Daily Caller publiceerde gisteravond een filmpje van een speech van Obama uit 2007, die hij hield voor zwarte, religieuze leiders. De uitspraken die hij daarin deed, waren voor rechtse pundits interessant genoeg om er gisteravond een hoop aandacht aan te besteden. Maar zal deze video de race veranderen?

 

In de video is te zien dat Obama zich boos maakt over de reactie van de Bush-regering op de orkaan Katrina. De zwarte bevolking zou daarbij in de steek gelaten zijn volgens de toenmalige presidentskandidaat. Belangrijker was vooral dat Obama warme woorden tot zijn dominee Jeremiah Wright, die ook bij de speech aanwezig was, sprak. Obama betitelde hem als zijn mentor en een goede vriend, die veel voor hem betekent.

 

De relatie tussen de president en Wright (bekend van “God damn America”) is in de vorige verkiezingsstrijd al uitvoerig aan bod geweest en pogingen om Wright te herintroduceren zijn dit jaar mislukt en zelfs door Mitt Romney veroordeeld. Bovendien is deze uitspraak van Obama helemaal niet nieuw. Politico zette de uitspraak zelfs op plaats drie in de top tien van blunders uit de race van 2008. Tot zover weinig opzienbarends dus.

 

Wat nieuw was in de video, zijn uitspraken die onmogelijk als een bom kunnen worden betiteld. “We moeten geen nieuwe snelwegen in onze buitenwijken bouwen, maar we moeten investeren in bedrijven die eigendom zijn van mensen uit minderheden”, zal weinig mee gedaan worden. Obama is namelijk niet de enige kandidaat die ooit deze opvatting had

 

Een uitspraak waar de hardline conservatieven wel aan de slag zullen gaan, is “arme mensen hebben hulp nodig met basisvaardigheden, hoe te winkelen, hoe op tijd te zijn op werk, welke kleren ze moeten dragen en hoe ze zich moeten gedragen in een kantoor.” Deze quote zal allicht gebruikt gaan worden in nieuwe campagnespotjes. Maar dergelijke uitspraken zullen de race niet op de kop gaan zetten. De actie van de conservatieve pundits moet uiteraard beschouwd worden als een poging om Obama te beschadigen, vlak voor het belangrijke debat van vannacht. Maar de video zal vooralsnog weinig invloed hebben op het verloop van de verkiezingsrace. Met alle aandacht voor het naderende debat, is de video al gauw vergeten.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.